Abiamofo: Staatsolie moet diesel exporteren om US-dollars
26 Feb 2023, 00:00
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen


Staatsolie heeft via GOw2 een marktaandeel van 37% als het gaat om benzine. Het staatsbedrijf produceert ongeveer 1.800 barrels gasoline per dag, terwijl de vraag 4.500 tot 5.000 barrels per dag is. Wat diesel betreft produceert het bedrijf 6.700 barrels op dagbasis. De behoefte is ongeveer 6.500 barrels. Een deel van de diesel wordt geëxporteerd voor de broodnodige deviezen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen legde tijdens de begrotingsbehandeling op vragen van VHP-fractieleider Asis Gajadien uit dat het marktaandeel van het staatsbedrijf niet kan worden vergroot. Het bedrijf heeft internationale verplichtingen. Staatsolie exporteert de diesel om US-dollars binnen te halen. Er moeten leningen betaald worden en aankopen gedaan worden. De olie-industrie heeft een enorme dollarcomponent.

De bewindsman vindt wel dat de kostprijs van brandstof bij GOw2 en de andere maatschappijen goed berekend moet worden. Oneigenlijke zaken die in de prijs opgenomen zijn, horen daar niet thuis. Er wordt gekeken naar de opbouw van de kostprijs. De kostprijsberekening moet transparant zijn, benadrukte de bewindsman. 


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May