Bouterse: Wij exporteren geen vrede meer maar leugens
25 Feb 2023, 01:04
foto
Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, herdenkt voor de 43e keer de staatsgreep van 25 februari 1980. Hij greep met 15 andere militairen de macht na een vakbondsstrijd. (Foto: René Gompers)


NDP-voorzitter Desi Bouterse waarschuwt voor het oplaaien van rassentimenten in het land. Zaken die overwonnen waren, keren terug. Hij riep zijn achterban bij de herdenking van 25 februari 1980 om niet mee te doen aan 'koeli-blakaman'. Hiertegen moet met alle ten dienste staande middelen gevochten worden. Hij merkte op dat nummer 1 en nummer 2 (president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk) met elkaar strijden in het liegen.

Traditioneel is de 'revo vlam' ontstoken in de nacht van 24 op 25 februari, waarna kransen en bloemen zijn gelegd bij het 'Monument van de Revolutie'. Bouterse was de enige spreker van de avond, maar hij had niet veel te zeggen. Hij had het over de dure prijzen in de winkels en dat het volk gebukt gaan onder pressie. Burgers die hun mening willen uiten, worden gemuilkorfd. Wie kritiek heeft wordt de bak ingegooid.

Bijna alle basisgoederen zijn niet binnen het bereikt van het normale volk. Het leven is ondraaglijk geworden voor het volk. Maar de regeringstoppers houden 'stree ley'. "Ze liegen kwaadaardig en verschrikkelijk. Bij alles wat er gebeurt, krijgt de vorige regering de schuld. Zodra ze vastzitten is het de vorige regering. Bijna willen ze zeggen dat de vorige regering Pakittow heeft opgesloten, merkte Bouterse op.

Vroeger bij buitenlandse reizen, wanneer andere leider uitlegden wat hun land exporteert, vroeg Bouterse hen of ze de bevolkingssamenstelling van Suriname kennen. Hoe diverse rassen en religieuze groepen met elkaar leven. Het exportproduct van Suriname was 'vrede'. "Vandaag de dag exporteren wij leugens", stelde Bouterse. Hij merkte op dat het pas februari is. Als het december was, zou hij Santokhi en Brunswijk vragen om het volk een cadeau te geven door af te treden. "Grati. Ze weten niet wat ze doen".  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May