Coalitie steunt motie oppositie over Kiesregeling
25 Feb 2023, 02:58
foto
De motie van de oppositie over aanpassen van de Kiesregeling wordt ondersteund door de coalitie. De motie is met 39 algemene stemmen goedgekeurd.


De coalitie heeft vóór de motie gestemd ingediend door de NDP- en de BEP-fractie om de aanpassing van de Kiesregeling terstond in behandeling te nemen. Een motie over schadevergoeding aan de slachtoffers van de plunderingen en vernielingen op 17 februari is afgestemd. Aangevoerd werd door Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) dat de motie overbodig is. President Chan Santokhi had kort voordat de motie in behandeling werd genomen, meegedeeld dat er voorstellen worden besproken met het bedrijfsleven om de slachtoffers tegemoet te komen.

Namens de oppositie lichtte Assembleelid Ebu Jones (NDP) de motie toe. Hij riep op om de Kiesregeling met voortvarendheid aan te passen. Dit op basis van de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Hij voerde aan dat de democratie beschermd dient te worden.

VHP-fractieleider Asis Gajadien meent dat de motie voorbarig is. De president had kort tevoren juist meegedeeld dat het definitieve rapport van de commissie Lim A Po binnenkort wordt verwacht. Medio dit jaar moet de conceptwet af zijn. De aanpassing van de Kiesregeling moet uiterlijk dit jaar een feit zijn. Santokhi zei dat het streven erop gericht is om een brede consensus te hebben over de Kiesregeling. Op diverse fronten wordt erover gediscussieerd. Er is twee derde meerderheid nodig om de Kiesregeling aan te kunnen passen.

Gajadien merkte op dat hoewel de motie overbodig is, de coalitie deze zal ondersteunen. Iedereen wil verkiezingen hebben elke vijf jaar. Daarom wordt de motie ondersteund. De motie werd aangenomen met 39 algemene stemmen. Assembleevoorzitter Marinus Bee benadrukte dat de verkiezing op 25 mei 2025 gehouden zal worden.

De motie over compensatie aan de slachtoffers is verworpen met 27 stemmen tegen en 12 vóór. Benadrukt werd dat de president zich heeft georiënteerd bij de winkelzaken die geplunderd zijn. Er vindt overleg plaats en er zijn concrete voorstellen over compensatie via fondsen en ook in de belastingsfeer.

U kunt de moties hier downloaden.

pdf-icon.gif 23-332-_Lid_S._Tsang-_Motie_oppositie_begroting_2023_verz_.onmiddellijk_besparing_brandstofsubsidie_ter_armoedebestrijding_e_.a_.pdf     pdf-icon.gif 23-337-_Lid_E._Jones-_Motie_oppositie_begroting_2023_verz_._de_kiesregeling_in_behandeling_te_nemen_na_aanname_begroting_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May