De regering suddert maar door, de burger kookt nu over
24 Feb 2023, 22:36
foto


Wij, Surinamers in Suriname en daarbuiten zijn opgeschrikt door de beelden die op 17 februari in de media te zien waren tijdens en na de protestactie in Paramaribo. Suriname is op de wereldkaart gezet en wel in negatieve zin. Het resultaat is vele gewonden en letsel bij onschuldige burgers, een behoorlijke ravage in de binnenstad. Is dit een teken dat we nu werkelijk afstevenen naar bizarre sociaaleconomische wantoestanden in landen als Venezuela en Haïti? Willen we dat? Ik dacht het niet!

Als schrijver en kind van Suriname voel ik de verplichting om via dit medium deze ongeoorloofde acties en het hierdoor ondermijnen van de beginselen van onze democratische rechtsstaat, te veroordelen.
Er zijn genoeg redenen te vinden die rechtvaardigen dat ontevreden burgers de straat op gaan en hun stem op beschaafde wijze laten horen:
– Nijpende armoedesituatie (koersstijging, prijsstijgingen, lage lonen etc.)
– Grote werkloosheid/relatief laag opleidingsniveau bij een groot deel van de bevolking
– Geen sturing vanuit de regering (geen grip op armoede, gezondheid, veiligheid etc.)
– Ontbrekend eenduidig beleid vanuit de regeringscoalitie
– Geen prudent beleid/grote braindrain
– (Mega) plannen en initiatieven, zonder resultaat
– Schandalen (HPSG, New Surfin, etc.)

Vreedzame betogingen vanuit de bevolking en beoogde oplossingen vanuit de regeringen hebben de afgelopen decennia niet of nauwelijks geresulteerd in duurzame sociaaleconomische ontwikkeling. Armoede is in Suriname geen nieuw begrip en elke politieke partij van paars, groen, geel tot oranje (inmiddels alle kleuren van de regenboog) komt met de beste bedoeling om het volk te redden. Ook deze regering belooft veel en suddert door, maar de armoede groeit onbeheersbaar snel als gevolg van de koersontwikkeling en prijsstijgingen. De steeds nijpender wordende economische situatie dwingt mensen uiteindelijk de straat op te gaan: Het volk staat met lege handen en met een hongerige maag. Het recept voor heftige ontvlambare gemoederen.

We mogen hopen dat de regering in elk geval niet verbaasd was te zien hoe de protesten escaleerden. Alhoewel, gezien de reactie van de wetshandhavers (die weinig voorbereid leken) kan je afleiden dat men deze ravage op dit moment niet voorzien had. Een kettingreactie volgt logischerwijs want door de tijdelijk hermetisch afgesloten stad om grip te krijgen op de situatie heeft ook weer directe gevolgen voor o.a. de economische bedrijvigheid (winkels en markten dicht, lange rijen bij pompstations). Het helpt allemaal niet, de bevolking mist een directe handreiking en meer dan alleen begrip van de leiders van het land. Men gebruikt al het laatste gaatje van de broekriem en bij velen is geen rek meer mogelijk.

De onmacht van de bevolking werd op 17 februari zichtbaar bij het protest en appèl op de regering om de nijpende situatie te keren. Men kan geen kant op en echte sturing ontbreekt. De oproep aan president Santokhi tijdens de afgelopen jaren was: doe iets! Inmiddels heeft men een conclusie getrokken, want de armoede situatie is onhoudbaar. In allerlei bewoordingen en daden was nu de oproep: President en regering, ga weg.

Het trieste is dat de regering in wezen net zoveel onmacht laat zien als de burgers zelf ervaren. Beleid is gericht op de langetermijnoplossing, maar de voeling van urgente nood en bijbehorende hulp op korte termijn is er onvoldoende. In mijn vorige artikel sprak ik over de bedreiging van de democratie die uitgaat van populisten, influencers en gebruikmakers van de (social) media. Echter, de onzekerheid of je morgen nog eten kunt kopen is een oeroude angst en een enorme voedingsbodem voor grote onrust onder de bevolking en politieke (in)stabiliteit. Ik krijg de indruk dat de regering dit erg onderschat heeft.

Nu is het moment aangebroken voor de president, de regering en de oppositie om op heel korte termijn deze (nieuwe) crisis het hoofd te bieden. Niet door te sussen en te hopen dat het overwaait, maar door tegemoet te komen aan minimale noodzakelijke behoeften van de burgers. Mijns inziens is dat de les die getrokken moet worden: er is een verschil tussen een probleem oplossen en directe (nood)hulp bieden. We zijn inmiddels zover dat het één niet meer zonder het ander kan en dat werd afgelopen vrijdag ondubbelzinnig duidelijk.

Tenslotte wil ik van hieruit een beroep doen op president Santokhi om daadwerkelijk iedereen die een positieve bijdrage kan leveren, ongeacht ras, geloof en afkomst in te zetten en gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen om de veiligheid en leefbaarheid in ‘Ons Huis’ (Suriname) te allen tijde te garanderen.

T. Sansaar
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May