China: Meer lichamen gevonden bij ingestorte mijn
23 Feb 2023, 13:36
foto
In dit beeld, afkomstig van officiële bewakingscamerabeelden van China's CCTV, beweegt aarde langs de zijkant van een heuvel bij een dagbouwmijn in Alxa League in de autonome regio Inner Mongolië in het noorden van China. (Beeld CCTV via AP)


Reddingswerkers hebben vandaag, donderdag, met graafmachines en bulldozers door tonnen aarde en puin gegraven voor 48 mensen die vermist zijn nadat een aardverschuiving een dagbouwmijn in het noorden van China heeft begraven. Staatsomroep CCTV meldde dat het dodental bij de ramp is opgelopen tot vijf.

De omstandigheden in het gebied blijven gevaarlijk en de zoektocht moest enkele uren worden gestaakt na een tweede aardverschuiving in de gigantische faciliteit van Inner Mongolië in Alxa League.

Meer dan een dozijn bulldozers, vrachtwagens, SUV's en brandweerauto's passeerden vandaag een afgelegen politiecontrolepost ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van de mijn. Bijna al het personeel werd door de politie tegengehouden en gecontroleerd op toegangsgoedkeuringen voordat ze verder mochten gaan langs de weg die naar de mijn leidde.

Een politieagent zei dat alleen mensen met toestemming van de overheid toegang tot het gebied zouden krijgen. Ze zei dat mensen die in de buurt van de mijn woonden naar een nabijgelegen stad waren gestuurd.

De eerste instorting van een van de muren van de put sloeg rond woensdag 13.00 uur lokale tijd toe. Mensen en mijnbouwtrucks werden daarbij begraven in tonnen stenen en zand. Het werd ongeveer vijf uur later gevolgd door nog een aardverschuiving, waardoor de werkzaamheden moesten worden stilgelegd.

De oorzaak van de ramp wordt nog onderzocht.

Het officiële persbureau Xinhua zei dat ongeveer 900 reddingswerkers met zwaar materieel ter plaatse waren en dat ze de zoektocht donderdagochtend hadden hervat.

De Chinese president Xi Jinping riep op tot "totale inspanningen bij zoek- en reddingsacties" en voor "het waarborgen van de veiligheid van mensenlevens en eigendommen en het handhaven van de algemene sociale stabiliteit".

Beelden van de instorting die via cameratoezicht werden verspreid, toonden een enorme muur van puin die van een helling naar beneden snelde op mensen en voertuigen.

Het bedrijf dat de mijn beheert, Inner Mongolia Xinjing Coal Industry Co. Ltd., kreeg vorig jaar een boete voor meerdere veiligheidsschendingen, variërend van onveilige routes in en uit de put, tot onveilige opslag van vluchtige materialen en een gebrek aan training voor het veiligheidspersoneel , aldus de nieuwswebsite The Paper.

Inner Mongolië is een belangrijke regio voor de winning van steenkool en verschillende mineralen en zeldzame aardmetalen die volgens critici het landschap van bergen, grassteppen en woestijnen in de regio hebben verwoest.

China vertrouwt overweldigend op steenkool voor energieopwekking, maar heeft geprobeerd het aantal dodelijke mijnongevallen te verminderen door meer nadruk te leggen op veiligheid en de sluiting van kleinere operaties die niet over de benodigde apparatuur beschikten.

China heeft de afgelopen maanden een groot aantal dodelijke industriële en bouwongevallen geregistreerd als gevolg van slechte veiligheidstraining en regelgeving, officiële corruptie en de neiging om te bezuinigen door bedrijven die winst willen maken.

Ondanks die spraakmakende incidenten daalde het totale aantal industriële ongevallen met 27 procent in 2022, toen een groot deel van de Chinese economie werd stilgelegd onder het nul-Covid-beleid, ten opzichte van het voorgaande jaar, zo maakte het ministerie van Emergency Management vorige maand bekend. Het aantal doden bij dergelijke ongevallen daalde ook met 23,6 procent, aldus het ministerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May