Brazilië: Overlevenden overstromingen zoeken voorraden
23 Feb 2023, 02:55
foto
Kinderspeelgoed lag in de modder waar reddingswerkers naar lichamen zoeken, nadat zware regen een dodelijke aardverschuiving veroorzaakte nabij het Barra do Sahi-strand in de kustplaats Sao Sebastiao, Brazilië. (Foto: AP)


Honderden inwoners van een door regen geteisterde regio in de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo waren woensdag aan het worstelen om water en dagelijkse voorraden te vinden nadat overstromingen en modderstromen hun gemeenschappen afsneden. Er zijn minstens 48 mensen omkomen bij het noodweer.

Overheid en particuliere hulporganisaties probeerden in de eerste levensbehoeften te voorzien, maar de logistiek om de geïsoleerde steden te bereiken, veroorzaakte moeilijkheden. Autoriteiten zeiden dat ze enkele beschadigde wegen naar de regio hebben heropend, maar dat herstel tijd zal kosten.

De reddingsoperaties gaan door en brandweerlieden, politie en vrijwilligers hopen nog steeds mensen levend te vinden tussen het puin van huizen die zijn dichtgegooid door de aardverschuivingen. Volgens de deelstaatregering van Sao Paulo zijn ongeveer 1.730 mensen ontheemd en 1.810 dakloos geworden.

Daklozen worden opgevangen in scholen, kleuterscholen en kerken in Sao Sebastiao. Volgens de deelstaatregering van Sao Paulo is al ongeveer 7,5 ton aan hulpgoederen, waaronder voedsel, water en hygiënekits, uitgedeeld aan de slachtoffers.

Maar niet alle hulp heeft de beoogde bestemming bereikt, met criminelen die misbruik maken van de chaos en vrachtwagens met donaties plunderen, vertelde de gouverneur van de deelstaat Sao Paulo, Tarcísio de Freitas, aan het nieuwscentrum G1.

De Braziliaanse minister van Milieu, Marina Silva, heeft woensdag Barra do Sahy bezocht. Inwoner Reuri Nascimento (33) vertelde Silva dat hij 22 lichamen had verwijderd met zijn squad. Hij klaagde dat de slachtoffers van de overstromingen en aardverschuivingen in de steek waren gelaten en dat de voorraden hen niet bereikten.

"Waarom is de politie hier niet om ons te helpen? Er is voedselhandel, we weten niet waar het voedsel naartoe gaat", zei hij.

Silva zei dat de regering van president Luiz Inácio Lula da Silva bezig was om de situatie te verbeteren. "We zullen moeten werken om de stad aan te passen, met de nadruk op de armsten die in de buurt van de heuvel wonen", zei Silva.

Er worden nog tientallen vermist, waaronder de 22-jarige dochter en schoonzoon van Antônio Muniz. De pas getrouwde dochter van Muniz woonde in een huurhuis in Barra do Sahy, een district van de zwaarst getroffen bergachtige kustgemeente Sao Sebastiao.

Muniz was woensdag aan het graven in de modder waar vroeger het huis van zijn dochter stond en dat is getroffen door een modderstroom. "We vragen God om hulp, om in ieder geval haar lichaam te vinden", zei hij.

De gemeente Sao Sebastiao zei dat er 26 lichamen zijn geïdentificeerd, waarvan zeven kinderen.

Beroemd om zijn strandresorts en geflankeerd door bergen, is het getroffen gebied een frequente carnavalsbestemming voor rijke stadsbewoners die liever wegblijven van de massale straatfeesten in hun woonplaats.

Nu de voorraden bijna op zijn, zijn er spanningen ontstaan tussen rijke toeristen en armere permanente bewoners.

Cida Fonseca, een 47-jarige vrouw die zoute gebakjes verkoopt op het strand in Barra do Sahy, zei dat toen haar dochter naar de winkel ging om eieren te kopen, ze alleen water vond. "Ze kopen alles op. In plaats van te nemen, zouden ze moeten vertrekken', zei ze.

Fonseca heeft vrienden en buren verloren, terwijl haar huis onder water stond maar niet verwoest werd. Voor drinkwater is ze afhankelijk van een kleine instelling die donaties organiseert en als opvangcentrum voor daklozen dient.

Lula bezocht maandag de regio en riep op om mensen die in de heuvelachtige gebieden wonen te verhuizen naar veiligere regio's. Maar sommige bewoners die hun huizen verlieten, ontdekten later dat ze waren vernield, zei gouverneur de Freitas. Als gevolg hiervan zijn sommigen teruggekeerd naar hun huizen, gelegen in risicogebieden, en weigeren ze te vertrekken, voegde hij eraan toe.

Woensdag heeft een lokale rechtbank de staat Sao Paulo en de gemeente Sao Sebastiao toestemming verleend om inwoners uit risicogebieden die weigeren te verhuizen als laatste redmiddel te dwingen, aldus de regering van de deelstaat Sao Paulo.

Een verslaggever van Associated Press kreeg te horen dat opportunisten van buitenaf met boten het gebied zijn binnengestroomd en gestrande toeristen tot 300 reais (bijna $ 60) hebben aangerekend om de korte trip tussen Barra do Sahy en het naburige Juquehy te maken.

Maar visser Edmilson Germano heeft dezelfde reis gratis gemaakt. Hij maakte dinsdag 30 reizen en nam mensen mee van Barra da Sahy naar Juquehy en keerde terug met voedsel. "We doen wat we kunnen om mensen te helpen", zei de 49-jarige.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May