Veel onvrede over de begroting en beantwoording vragen
22 Feb 2023, 00:01
foto
Asis Gajadien, voorzitter van de begrotingscommissie, wil transparantie van de regering.


In een marathonvergadering dinsdag hebben Assembleeleden talrijke onderwerpen aan de orde gesteld over de begroting van 2023. Coalitie en oppositie willen concrete informatie van de regering. Asis Gajadien, voorzitter van de begrotingscommissie tikte de regering op de vingers omdat opgevraagde cijfers en documenten niet zijn ontvangen. Hij vindt dat op deze manier geen controle kan worden uitgevoerd. Vooral het uitblijven van de ordening van de goudsector is een heet hangijzer. Dit is ook een van de zorgpunten van de Financial Action Task Force. Ook op vragen van de brandstofsector zijn er geen bevredigende antwoorden gegeven.

De oppositionele fracties hebben behoorlijk wat moeite met de begroting. De wijzigingen die nog moeten worden doorgevoerd, zijn nog niet ingediend, terwijl de tweede ronde voor De Nationale Assemblee al achter de rug is. NDP-fractieleider Rabin Parmessar en zijn fractiegenoot Melvin Bouva hebben aangevoerd dat de begroting te veel wordt opgehangen aan het IMF. De regering wordt met het mes op de keel gedrukt en zal nog meer maatregelen moeten treffen die het volk niet kan dragen. Parmessar voerde aan dat deze begroting een aanslag is "op onze hersenen".

De minister van Financiën en Planning heeft volgens Assembleelid Stephen Tsang (NDP) toegegeven dat het opbrengen van de leningen als zijnde inkomsten een vertekend beeld geven aan het begrotingstekort. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zegt dat het tekort 17 of 18% moet zijn. "Ik kom op 25% als ik die ontbrekende SRD 7.4 miljard SRD voor lonen en salarissen optel. Wat is het juiste begrotingstekort? Graag concrete antwoorden", stelde Tsang. Diverse Assembleeleden hebben minister Stanley Raghoebarsing verweten dat hij geen concrete antwoorden heeft gegeven en weinig over de cijfers heeft gesproken.

Patricia Etnel (NPS) is absoluut niet tevreden over de prioriteiten die gesteld zijn in de begroting. Er zijn torenhoge bedragen uitgetrokken voor de kabinetten van de president en vicepresident voor transport, goederen en diensten. Voor het jeugdbeleid is er slechts SRD 3 miljoen opgenomen. Voor bescherming van vrouwen is er slechts SRD 250.000 beschikbaar. Hoe zullen vrouwen hiermee geholpen worden. De regering heeft geen conceptie over zelfredzaamheid van huishoudens. Etnel voerde aan dat de begroting gedecentraliseerd moet worden. De verdiencapaciteit van het land kan worden vergroot via de parastatale bedrijven.

Diverse Assembleeleden hebben erover geklaagd dat de regering niet duidelijk ingegaan is op verschillende vragen die gesteld zijn. Belangrijke vragen zijn meegenomen naar de volgende ronde. Gevreesd wordt dat een rammelende begroting zal worden aangenomen in alle haast omdat de hete adem van het IMF in de nek wordt gevoeld door de regering. Een van de voorwaarden van het IMF is dat de begroting deze maand moet zijn aangenomen. De mogelijkheden om meer te halen uit de goud, hout en visserijsector zijn onvoldoende tot uiting gekomen in de begroting. Ook een grotere aandeel van Staatsolie in de brandstofsector is nog onbeantwoord gebleven, terwijl brandstof hier geproduceerd verkocht wordt aan buitenlandse maatschappijen. De regering komt donderdag aan het woord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May