Vrouwelijke Visionaire leiders gezocht voor Suriname in 2025
22 Feb 2023, 11:11
foto


Een Chinees gezegde luidt: 'Niet het gekwaak, maar het vliegen van de wilde eend doet een kudde eenden vliegen en volgen.' Er is dus geen uitzicht zonder inzicht!

Het bekleden van de hoogste ambten in ons land vraagt een andersoortig leiderschap in de komende perioden. Het vraagt Leiderschapsintelligentie, Sociale intelligentie, Spirituele intelligentie en Rationele intelligentie in de wereld van de 21 eeuw. In één van mijn inzendingen over Politieke leiders of Leidende politici in Starnieuws heb ik dit kort aangehaald.

Leiderschap als begrip kan zowel omstreden als complex zijn. Het gaat niet alleen om het hebben van een titel of het alleen maar leiden van een politieke partij of combinatie. Zoals leiderschap niet wordt gezien als een gemakkelijke taak, is intelligentie geen gemakkelijk begrip om uit te destilleren. Intelligentie kan worden gezien als het vermogen om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Sociale Intelligentie aan de andere kant is het vermogen om mensen te managen en te begrijpen. Persoonlijke eigenschappen die in een leider zijn geworteld en gebaseerd zijn op de noodzaak voor hem om problemen op veelzijdige sociale gebieden op te lossen, kunnen worden geplaatst onder het label sociale intelligentie. Sociaal intelligente leiders kunnen reacties variëren in overeenstemming met eisen en dynamische situaties. De sociale intelligentie van een leider kan bijvoorbeeld zijn hoe anderen worden gelezen en benaderd om de beste verbinding te krijgen.

Sociale intelligentie weerspiegelt dus de vaardigheid om vier fundamentele gedrags-en cognitieve procedures toe te passen, waaronder sociaal-bewustzijn, sociaal inzicht, reactieselectie en responsuitvoering.

Het zijn leiders die keuzes maken op basis van kennis, informatie en ervaring in de overtuiging dat positieve uitkomsten zullen optreden. Zonder sociale intelligentie vermindert het potentieel om effectiviteit in leiderschap te voorspellen. De communicatie tussen leiders en het volk zal afnemen, terwijl problemen en gebrek aan probleemoplossing toenemen.

Een andere factor in effectief leiderschap is spirituele intelligentie. In een wereld die gekenmerkt wordt door snelle veranderingen, moeten leiders innerlijke zekerheid vinden, waarbij het mysterie van deze zekerheid ligt in zijn of haar spirituele bagage. Dit kan worden gedefinieerd als het vermogen om spirituele gegevens te gebruiken om alledaagse vraagstukken te beantwoorden.

Spirituele intelligentie in leiderschap voorspelt de effectiviteit en onderscheidt leiders als men deze vorm van intelligentie in zijn werk integreert en prioriteit geeft. Het gaat erom een richting aan te houden en zich te kunnen herstellen van alle wrok en meer onszelf heel te maken.

Leiders met spirituele intelligentie doen geen dingen die zichzelf of anderen schade berokkenen, én hebben holistische neigingen. Dit kan worden gebruikt in relatie tot welbevinden, arbeidsethos en succes.

Zonder spirituele intelligentie zal het een leider ontbreken aan empathie voor anderen, inclusief de mensen om hem heen. Zij zullen zich ook niet bezighouden met het doen wat goed is voor het land, maar zich in plaats daarvan uitsluitend richten op hun eigen wensen en behoeften. Dit soort leiders zijn egoïstisch, onverschillig en harteloos ten opzichte van de mensen die hard werken. Dit maakt dat er veel leed ontstaat.

Emotionele intelligentie omvat het vermogen om emoties te begrijpen, te reguleren en te herkennen. Leiders die deze intelligentie bezitten, begrijpen naast hun eigen emoties ook die van anderen. Aangezien leiders grote gevolgen kunnen hebben voor een land en zijn inwoners, is het dus van cruciaal belang dat leiderschap ethisch verantwoord is en blijk geeft van emotionele intelligentie.

Rationele intelligentie kan worden gedefinieerd als het vermogen om kritisch te denken, aan zelfreflectie te doen, situaties te analyseren en problemen op te lossen. Het gebruik van deze intelligentie komt een land ten goede wat betreft tevredenheid, motivatie om je in te zetten en te transformeren.

Zonder rationele intelligentie kan een leider niet helder denken of leiden. Meer nog: een land zal te maken krijgen met onredelijk en onlogisch gedrag van zijn leiders. Het ontbreken van deze vorm van intelligentie kan ook bijdragen aan conflicten in een land, omdat het land leiders heeft die geen oplossingen kunnen brengen voor bestaande problemen.

Het ontbreken van één van deze vier intelligenties belemmert een leider om de wereld vanuit verschillende gezichtspunten te bezien. Wie naar onze wereld kijkt, zal niet ontkennen dat het de mannen zijn die haar verwoest, omdat de meeste van deze leiders de genoemde intelligenties ontberen. Tijd dus voor de Vrouw.

De vrouw heeft een andersoortige 'geest' dan de man: zij zorgt voor de instandhouding van het menselijk ras! De Schepper heeft haar derhalve alle vier intelligenties meegegeven. Suriname zal beter af zijn met meer vrouwelijke leiders! Dus tijd voor de eerste vrouwelijke president in 2025 (of eerder?).

Colvin  Overdiep
Rotterdam- Nieuw Nickerie

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May