Putin geeft nucleaire waarschuwing aan het Westen
21 Feb 2023, 12:40
foto
De Russische president Vladimir Putin houdt zijn jaarlijkse toespraak tot de Federale Vergadering in Moskou, Rusland. (Foto: Reuters)


President Vladimir Putin heeft vandaag, dinsdag, een nucleaire waarschuwing gegeven aan het Westen over Oekraïne. Hij heeft een bilateraal verdrag voor nucleaire wapenbeheersing opgeschort en heeft nieuwe strategische systemen die in gevechtsdienst waren gezet aangekondigd. Putin waarschuwde dat Moskou de kernproeven zou kunnen hervatten.

Bijna een jaar op de dag sinds het bevel tot een invasie die de grootste confrontatie met het Westen heeft veroorzaakt sinds de diepten van de Koude Oorlog, zei Putin dat Rusland zijn oorlogsdoelen zou bereiken. Hij beschuldigde het Westen ervan Rusland te willen vernietigen.

"De elites van het Westen steken hun doel niet onder stoelen of banken. Maar ze kunnen ook niet anders dan beseffen dat het onmogelijk is om Rusland op het slagveld te verslaan", zei een opstandige Putin tegen de politieke en militaire elite van zijn land.

Hij waarschuwde de Verenigde Staten dat het de oorlog aanwakkerde tot een wereldwijd conflict en zei dat Rusland de deelname aan het New START-verdrag, het laatste grote wapenbeheersingsverdrag tussen Moskou en Washington, opschortte. Het verdrag beperkt het aantal kernkoppen dat de twee grootste kernmachten ter wereld kunnen inzetten en loopt af in 2026.

"Ik moet vandaag aankondigen dat Rusland zijn deelname aan het Strategische Wapenverminderingsverdrag opschort", zei Putin.

De Russische leider zei, zonder bewijs te noemen, dat sommige mensen in Washington erover dachten om de kernproeven te hervatten. Het Russische ministerie van Defensie en het nucleaire bedrijf zouden daarom bereid moeten zijn om indien nodig Russische kernwapens te testen, zei hij.

"Natuurlijk zullen we dit niet eerst doen. Maar als de Verenigde Staten tests uitvoeren, dan zullen we dat doen. Niemand mag de gevaarlijke illusie koesteren dat de wereldwijde strategische pariteit kan worden vernietigd", zei Putin.

"Een week geleden heb ik een decreet ondertekend om nieuwe strategische systemen op de grond in gevechtsdienst te stellen. Gaan ze daar ook hun neus in steken, of niet?"

Het was niet meteen duidelijk welke grondsystemen in gevechtsdienst waren gesteld. Putin zei dat Oekraïne had geprobeerd een faciliteit diep in Rusland aan te vallen waar enkele van zijn nucleaire bommenwerpers zijn gestationeerd, een verwijzing naar de luchtmachtbasis Engels.

Rusland en de Verenigde Staten hebben een enorm arsenaal aan kernwapens dat is overgebleven uit de Koude Oorlog en blijven verreweg de grootste kernmachten. Samen bezitten ze 90% van 's werelds kernkoppen.

Het nieuwe START-verdrag beperkte beide partijen tot 1.550 kernkoppen op ingezette intercontinentale ballistische raketten, ballistische onderzeese raketten en zware bommenwerpers. Beide partijen voldeden in 2018 aan de centrale limieten.

Waarschuwing Kremlin
In wezen waarschuwt Putin dat hij de architectuur van nucleaire wapenbeheersing kan ontmantelen - inclusief het moratorium van de grote mogendheden op kernproeven - in een poging het Westen zover te krijgen zich terug te trekken in Oekraïne.

Nadat de Verenigde Staten in 1945 atoombommen had laten vallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, probeerden andere mogendheden hun eigen kernwapens te ontwikkelen en werden er meer dan 2.000 tests uitgevoerd tijdens de Koude Oorlog.

Maar sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 hebben slechts een paar landen kernwapens getest, volgens de Arms Control Association: de Verenigde Staten voor het laatst in 1992, China voor het laatst in 1996, India in 1998 en Noord-Korea voor het laatst in 2017.

Volgens de Arms Control Association was er in de Sovjet-Unie voor het laatst getest in 1990.

Putin zei dat hij informatie had dat de Verenigde Staten nieuwe soorten kernwapens aan het ontwikkelen waren in het land.

"In deze situatie moeten het Russische ministerie van Defensie en (staatsbedrijf voor kernenergie) Rosatom zorgen voor paraatheid voor het testen van Russische kernwapens", zei Putin.

De Verenigde Staten zei in hun Nuclear Posture Review uit 2022 dat Rusland en China hun nucleaire strijdkrachten aan het uitbreiden en moderniseren waren, en dat Washington een op wapenbeheersing gebaseerde aanpak zou nastreven om kostbare wapenwedlopen te voorkomen.

'Onmogelijk te verslaan'
Sprekend gedurende een uur en 45 minuten onder een groot embleem met daarop de tweekoppige adelaar van Rusland, en geflankeerd door in totaal acht driekleurige Russische vlaggen, zwoer Putin de jarenlange oorlog van Rusland in Oekraïne voort te zetten.

Hij probeerde ook de oorlog te rechtvaardigen door te zeggen dat Rusland gedwongen was tot het voeren van de oorlog en dat hij de pijn begreep van de families van degenen die in de strijd waren gevallen.

Het Westen en het toekomstige NAVO-lid Oekraïne verwerpen dat verhaal en zeggen dat de uitbreiding van de NAVO naar het oosten sinds het einde van de Koude Oorlog geen rechtvaardiging is voor wat zij zeggen dat landroof in imperiale stijl gedoemd is te mislukken.

"De bevolking van Oekraïne is de gijzelaar geworden van het Kiev-regime en zijn westerse opperheren, die dit land effectief hebben bezet in politieke, militaire en economische zin", zei Putin. "Ze zijn van plan een lokale conflict te veranderen in een fase van wereldwijde confrontatie. Dit is precies hoe we het allemaal begrijpen en we zullen dienovereenkomstig reageren, want in dit geval hebben we het over het bestaan van ons land."

Rusland zou nooit zwichten voor westerse pogingen om zijn samenleving te verdelen, zei de 70-jarige Kremlinchef, eraan toevoegend dat een meerderheid van de Russen de oorlog steunt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May