Het grote kwaad dat om ons heen woedt
21 Feb 2023, 14:41
foto


De organisatie Tata Kwasi ku Tata Tinsensi is ernstig geschokt geraakt van wat zich op vrijdag 17 februari in de binnenstad van Paramaribo heeft voltrokken en betreurt het gebeurde zeer ernstig. Dit is niet de manier hoe we met elkaar moeten omgaan. Na de bekogeling van het DNA-gebouw (Het Huis van het volk) aan de Waterkant en schermutselingen met de politie aldaar, werd de sfeer er grimmiger en uitzichtlozer op.

De stad veranderde in een grote puinhoop, waarbij chaos en wanorde volop de boventoon voerden. Balans en harmonie raakten hierdoor ernstig verstoord; de binnenstad werd door een kwade macht gegrepen; een bevlieging zonder weerga, waarbij plunderingen en vernielingen van andermans have en goed de eindregie van waren.

Oorzaak en gevolg hebben bijgedragen tot dit leed, verschrikking en pijn. 'Ongekend in de Surinaamse geschiedenis', werd er vanuit alle hoeken van de samenleving geroepen. 'Maar alles wat gebeurt, is gebeurd en moeten wij ons erop richten, dat het ons niet meer overkomt.'

Wij leven mee met de ondernemers die het gelag betaald hebben van frustratie, armoede, onbetaalbare goederen en verloedering van haast alle geledingen in de samenleving; wij leven mee met degenen die letsels hebben opgelopen en geven aan dat hetgeen gebeurd is, niet had hoeven te gebeuren. Wij allen die in Suriname leven en werken, zitten namelijk vastgeketend aan die ene 'Mama Sranan'; de Geest 'fu a Doti' die ons laat beseffen wie en wat we zijn en waarop we in gebondenheid mee verbonden zijn. Wij allen zijn het ons verplicht om eensgezindheid te bewerkstelligen, oftewel die na te streven.

De oorzaak van het gebeuren is volgens velen te wijten aan het desastreuse beleid van de regering, waardoor het volk zich nauwelijks van het hoogstnoodzakelijke kan voorzien. Grote delen van de samenleving voelen zich op een wrede onmenselijke manier bedrogen, bestolen, afgeperst en uitgeknepen, waarvan het gebeuren van 17 februari 2023 het uitschot van is. Wij vragen daarom van de beleidsmakers om de situatie niet te bagatelliseren, maar om serieus de noden van het volk aan te pakken, die te verlichten en te werken aan het versterken van de zwakke democratische structuren.

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi heeft graag dat plezier, balans en harmonie terugkeren in de samenleving. Dat zal van wijsheid moeten getuigen van vooral de beleidmakers die tot nog toe schuld en oorzaak van de ellende in het land niet bij zichzelf zoeken, maar bij het arme volk dat zwaar gebukt gaat onder de enorme verloedering. Nogmaals; wij leven mee met de samenleving: De grote verliezer van dit alles, die gebukt gaat onder de enorme stress, pijn, leed en verschrikking is het volk dat het iedere dag ondervindt. Laten wij allen een vuist maken om ons van het gestichte kwaad dat te midden van ons woedt, te weren en ervoor te zorgen dat donkerte wederom in helder zicht verandert.

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi
J.A. Zaalman
(Voorzitter)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May