Assembleevergadering start met veroordeling taferelen
21 Feb 2023, 00:00
foto
President Chan Santokhi is in De Nationale Assemblee ingegaan op de uit de hand gelopen protestactie van vrijdag. Het gebouw wordt zwaar bewaakt. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De Nationale Assemblee én de regering hebben in niet mis te verstane woorden de taferelen van vrijdag veroordeeld. De schuldigen worden opgespoord en berecht. “Alle instituten van de rechtsstaat functioneren. Het huis van de democratie is geattaqueerd geworden, maar de democratie functioneert”, benadrukte president Chan Santokhi. Het lijkt alsof een tropische storm door het Assembleegebouw is geraasd, merkte Assembleevoorzitter Marinus Bee op. Hij voerde aan dat er geen rustperiode wordt ingelast, maar de begrotingsbehandeling wordt voortgezet. Op zulke momenten moeten juist de schouders onder het werk worden geplaatst. Hij laat zich niet uit het veld slaan.

Vicevoorzitter Dew Sharman merkte op dat elk handelen binnen de perken van wet en recht moet plaatsvinden. De aanval op het 'Huis van het Volk' is niet goed te praten. De fracties van de VHP, NDP, ABOP/Pl, NPS en BEP hebben de plunderingen en vernietigingen met klem afgekeurd. Zulke taferelen mogen zich nooit meer herhalen in Suriname. Eenieder is opgeroepen om het hoofd koel te houden. Betreurd wordt dat een voorgenomen vreedzame protestactie zo uit de hand is gelopen. Op minstens 19 locaties is schade aangebracht, deelde de president mee. Met de gewonden en getroffenen werd medeleven betuigd.


"Burgers hebben het democratische recht om hun misnoegen kenbaar te maken, vanwege de steeds verslechterende leefomstandigheden van grote delen van de samenleving. Suriname is bijna niet meer leefbaar. Dagelijks glijden we af. Vanaf het aantreden van deze regering zijn er diverse gemoedelijke protesten geweest, echter blijkt dat de regering onvoldoende oor heeft voor de noden van het volk. Tot aan de vooravond van het aangekondigde protest, is er genadeloos een verdere brandstofverhoging doorgedrukt", zei NDP-fractieleider Rabin Parmessar. Hij wil ook een grondig onderzoek naar het optreden van de politie tegen fractiegenoot Ebu Jones. De regering heeft niet ervoor kunnen zorgen dat het protest in goede banen is geleid. "Integendeel is er met groot machtsvertoon geschoten op burgers en traangas losgelaten", zei Parmessar. Hij riep de regering op om aan een serieuze zelfreflectie te doen en haar desastreus beleid drastisch om te buigen ter voorkoming van verdere uitspattingen.

De president merkte op dat vooraf met de organisatoren van de protestactie is afgestemd en spelregels zijn afgesproken. Er zou alle ruimte geboden worden voor een vreedzame protestactie. Surinamers zijn slachtoffer geworden van fysiek geweld. Uit het onderzoek blijkt volgens Santokhi dat er in georganiseerd verband is gehandeld. De mensen die misbruik hebben gemaakt van de situatie zijn aangezet. Alle personen die betrokken zijn bij de escalatie, zullen ter verantwoording worden geroepen. De rust is intussen teruggekeerd en de regering garandeert de veiligheid. De dialoog met verschillende maatschappelijke groepen zal worden geïntensiveerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May