President Santokhi kondigt bijzondere maatregelen aan
17 Feb 2023, 18:18
foto
Het Assembleegebouw is bestormd door actievoerders. Er zijn vernielingen aangebracht aan het gebouw, nadat de poorten waren gelicht.


De regering gaat niet tolereren dat de rechtsstaat in ernstige gevaar wordt gebracht, dat er een ernstige inbreuk wordt gepleegd op de rechtsorde, dat het Huis van de Democratie, is bekogeld en vernield. President Chan Santokhi heeft zojuist eenieder opgeroepen zoveel als mogelijk thuis te blijven, daar de regering bezig is bijzondere maatregelen te treffen om de rust en veiligheid in de samenleving terug te brengen.

De regering betreurt het dat er gewonden zijn gevallen aan de kant van de politie en militairen en aan de kant van de burgers. Zij betreurt ook ten stelligste dat er zoveel vernielingen zijn aangericht aan have en goed van burgers, bedrijven en de Staat.

President Santokhi zegt dat de regering respect heeft voor de democratie en vrije meningsuiting en zij daar alle ruimte voor geeft. Maar de gebeurtenissen vandaag tijdens de protestdemonstratie die bedoeld was om een signaal te geven aan de regering over haar beleid, zijn "ver, ver buiten de grenzen van spelregels van de democratie."

De actievoerders hebben hun plunderingen voortgezet in winkelzaken, bedrijven en instellingen. De politie en het leger zijn ingezet in buurten waar deze onverlaten nog bezig zijn. "Er is veel schade aangericht, er is veel angst en onveiligheid gecreëerd," zei het staatshoofd tijdens een briefing waarbij ook vicepresident Ronnie Brunswijk, Justitie-minister Kenneth Amoksi en Defensie-minister Krishna Mathoera aanzaten.

Santokhi heeft aangekondigd dat alle bedrijven en bedrijfsorganisaties morgen gesloten zijn. Zo ook de openbare markten. "Wij als regering gaan voor de komende dagen duurzame veiligheidsmaatregelen treffen om de rust te herstellen."

Personen die verantwoordelijk zijn voor de onrust zullen voor de justitie verantwoording moeten afleggen. Er is een Task Force in het leven geroepen onder leiding van het Openbaar Ministerie om alle personen die direct en indirect verantwoordelijk zijn, die de acties gecoördineerd en georganiseerd hebben, stuk voor stuk ter verantwoording te roepen.

De regering en De Nationale Assemblee blijven in overleg om inzichten te delen over maatregelen die moeten worden getroffen om de orde te herstellen. Er zullen bijzondere maatregelen volgen om de rust terug te brengen in de samenleving, zegt president Santokhi.

Voor de personen en bedrijven die slachtoffer zijn geworden van de plunderingen van have en goed, zal een speciaal beleid ontwikkeld worden. President Santokhi heeft de samenleving opgeroepen niet mee te werken aan deze anarchie, niet mee te werken aan de vernietiging van het land en eigendommen en niet mee te gaan met groepen en personen die een andere agenda hebben dan de rust te bewaren.

De Caricom, internationale en diplomatieke missies zijn al geïnformeerd over de ontwikkelingen. De regering blijft open staan voor dialoog, ook met mensen en groepen die wensen te protesteren, zegt Santokhi. Hij heeft de samenleving aangemaand alert te zijn en heeft beloofd dat zij als regering er alles aan zullen doen om het volk te beschermen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May