Ramadhin: Vernieuwing gezondheidszorg noodzakelijk
18 Feb 2023, 16:56
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


Op zeer korte termijn zijn er vernieuwingen nodig binnen de gezondheidszorg. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei donderdag tijdens de begrotingsbehandeling dat de gezondheidszorg voor verschillende uitdagingen staat en dat er acute problemen zijn. Het nationaal plan vernieuwing gezondheidszorg is vorig jaar juni goedgekeurd en is gericht op de analyse van problemen binnen de sector en het geven van advies en oplossingsmodellen. Ramadhin heeft aangegeven dat het ministerie op verschillende gebieden werkt namelijk de Wet Basiszorgverzekering, brain drain, de functieomschrijving en waardering van gezondheidswerkers, de beschikbaarheid van medicamenten, preventieprogramma’s, babyvoeding en het beleid voor ziekenhuizen.

Ramadhin deelde mee dat er in de eerste plaats plannen zijn om de Wet Nationale Basiszorgverzekering te wijzigen en de uitvoering van de wet die nu bij Binnenlandse Zaken ligt, over te brengen naar Volksgezondheid. Naast de wijziging van de wet vindt nu ook een uitgebreide analyse plaats van de toepassing van de wet en de consequenties daarvan in de praktijk. Aan de hand van deze analyse zal een uitgewerkt voorstel van de wet aan DNA aangeboden worden tussen juli en november.

Braindrain
In 2022 is een aanvang gemaakt met een onderzoek naar welke verpleegkundig specialismen er behoefte is. Er is een inventarisatie gemaakt van de huidige bezetting, de verwachte uitstroom en van de verpleegkundigen die een specialistische opleiding volgen in ziekenhuizen. Het is gebleken dat verpleegkundigen om diverse redenen van de ene naar de andere zorginstelling vertrekken. De bedoeling is om bij hen na te gaan waarom ze vertrekken uit een instelling. De voorbereidingen voor de diepte-interviews vinden nu plaats.

Functieomschrijving en waardering
Vanuit het Herstelplan heeft het ministerie het functiewaarderingssysteem gezondheidszorg uit Nederland benaderd voor technische ondersteuning bij de uitoefening van een pilot waarbij 13 functies uit de zorg geëvalueerd zullen worden. Dit systeem verschilt van het Fiso systeem welke een algemene benadering van functies heeft. Hiermee kan de zwaarte van een functie worden bepaald. Door te vergelijken van functies op inhoud, kan er eerlijke en objectieve inschaling plaatsvinden op basis van de werkelijke werkzaamheden. Ramadhin zei dat welk salaris aan welke schaal gekoppeld zal worden, het resultaat moet worden van onderhandelingen tussen vakbonden en de werkgevers waarbij de levenstandaard, de economische situatie en verdiencapaciteit van organisaties mede bepalend kunnen zijn. De functies die in de pilot worden geëvalueerd zijn algemeen verpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige in de IC, verloskundigen, dialyse-, diabetes-, kinder-, SEH- en oncologieverpleegkundigen, OK Assistenten, ziekenverzorgenden, radiologisch laboranten en de medisch analisten.

Beschikbaarheid medicamenten
Ramadhin zei dat er uitdagingen zijn over de beschikbaarheid van diverse medicamenten. Niet alle geneesmiddelen zijn toegankelijk voor de verzekerde patiënt met als meest aangegeven reden dat het middel niet altijd in voorraad is bij BGVS. De patiënt kan soms wel beschikken over het middel tegen betaling zoals in de gevallen waar de apotheken ze duurder hebben ingekocht. Door grote achterstanden in betalingen aan BGVS vanuit overheidsinstellingen vanaf 2019, heeft deze instantie steeds minder kunnen inkopen en zijn voorraden van de NGK-geneesmiddelen niet op het gebruikelijke niveau geweest.

Volgens apotheken en andere stakeholders zijn veel medicamenten die BGVS niet in stock heeft, wel in het land beschikbaar op een legale wijze, maar duurder. In dit geval is er mogelijkheid voor ontheffing bij SZF, maar veel apotheken maken geen gebruik hiervan en verhalen de kosten van de dure medicijnen op de patiënt. Op korte termijn is voorgesteld dat lange termijn afspraken over ontheffingen gemaakt worden. Dit moet op lange termijn leiden tot normalisatie van de bedrijfsvoering van BGVS. Alle ziekenhuizen hebben een betalingsachterstand bij BGVS. Het voorstel is dat SZF rechtstreeks betaalt aan BGVS voor geneesmiddelen van ziekenhuizen.
 
Beleid ziekenhuizen

Het is de visie van de regering om de ziekenhuiszorg te herprofileren waarbij de tweedelijnszorg wordt gethematiseerd naar verschillende ziekenhuizen. De gedachte hierbij is om de beschikbare resources en apparatuur zo efficiënt mogelijk in te zetten om de kwaliteit van de zorg algemeen te verbeteren en de kosten beheersbaar en efficiënt te besteden. Het is niet de bedoeling om het Wanica ziekenhuis op te doeken. Het ziekenhuis is in transformatie van een covid ziekenhuis naar een regulier ziekenhuis. Er is gewerkt aan een operationaliseringsplan welke nu in uitvoering is. Volgens de minister loopt dit niet altijd vlot, maar er is ondersteuning om de dienstverlening op te bouwen naar de zorgvraag in dat gebied.

Voor Marwina Ziekenhuis is er een samenwerking met Frans-Guyana waarbij er gewerkt zal worden aan het overbrengen van Surinaamse patiënten die in het buurland low care genieten. Er wordt ook gewerkt aan het integreren van tertiaire zorgaanbieding in Suriname. Vanwege de succesvolle herschikking van de lening van de Paris Club, mag Suriname met de middelen de opstart van het ziekenhuis formaliseren. Het Mungra Medisch Centrum zal verder ondersteund worden vanuit de begroting van Volksgezondheid. Ramadhin erkende dat het ziekenhuis enorme schulden heeft, maar dat de dienstverlening naar de gemeenschap, prioriteit is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May