Bolivia: Ziekenhuizen onder druk door dengue-doden
19 Feb 2023, 05:36
foto
Een stadswerker rookt een school in Santa Cruz, Bolivia uit, in een poging de Aedes aegypti-muggen uit te drijven. (Foto: AP)


Ziekenhuizen in de oostelijke regio Santa Cruz in Bolivia hebben moeite om een uitbraak van dengue bij te houden die aan minstens 26 mensen het leven heeft gekost. Het markeert de grootste uitbraak van de door muggen overgedragen ziekte, sinds de Covid-19-pandemie. De meeste van de bijna 7.000 gevallen die sinds januari zijn ontdekt, waren in Santa Cruz, de dichtstbevolkte regio van het land, waar twee van de meest dodelijke varianten van de ziekte zijn ontdekt.

"Het ziekenhuis is vol, er is geen ruimte meer, patiënten slapen in de hal om te worden opgenomen", vertelde Fredy Rojas, een kinderarts in het Santa Cruz Children's Hospital, aan een lokaal radiostation. "Veel kinderen komen hier in ernstige toestand aan en er is niet genoeg tijd om de situatie te keren."

Volgens het Boliviaanse ministerie van Volksgezondheid zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen.

Dengue veroorzaakt griepachtige symptomen waar de meeste mensen van herstellen, maar kan ook snel leiden tot inwendige bloedingen, orgaanfalen en zelfs de dood. Er is over het algemeen geen specifieke behandeling voor de ziekte, maar er zijn vaccins beschikbaar.

Dengue is endemisch in Bolivia en verspreidt zich tijdens het regenseizoen van december tot maart, in het oosten van het land. Het is een belangrijke oorzaak van ernstige ziekte en overlijden in ongeveer 120 Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May