Canada zet marineschepen in op Haïti
17 Feb 2023, 04:26
foto
Premier Justin Trudeau (r) neemt deel aan een bilaterale ontmoeting met premier van Haïti Ariel Henry tijdens de Conferentie van regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap in Nassau, Bahama's. (Foto via AP)


De Canadese premier Justin Trudeau heeft donderdag tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van Caribische leiders aangekondigd dat zijn regering de komende weken Royal Canadian Navy-schepen naar Haïti zal sturen om toezicht te houden en inlichtingen te verzamelen. Het besluit komt kort nadat een surveillancevliegtuig van de Canadese strijdkrachten terugkeerde van een soortgelijke opdracht in Haïti, dat kampt met een golf van moorden, verkrachtingen en ontvoeringen die worden toegeschreven aan bendes die machtiger zijn geworden, sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021.

"Op dit moment wordt Haïti geconfronteerd met niet-aflatend bendegeweld, politieke onrust en corruptie", zei Trudeau tijdens een Caricom-bijeenkomst op de Bahama's waar de leiders van het 15 leden tellende handelsblok bijeen waren.

Bij de bijeenkomst was ook de Haïtiaanse premier Ariel Henry aanwezig, die in oktober had verzocht om onmiddellijke inzet van buitenlandse troepen, een pleidooi dat de VN-Veiligheidsraad nog moet behandelen.

"Dit is het moment om samen te komen om de ernst van deze situatie het hoofd te bieden", zei Trudeau, eraan toevoegend dat Canada en de buurlanden van Haïti moeten werken aan duurzame oplossingen om de orde en veiligheid te herstellen, om essentiële hulp te laten stromen en de voorwaarden moet scheppen voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Trudeau kondigde ook aan dat zijn regering 12,3 miljoen dollar extra zou investeren in humanitaire hulp en nog eens 10 miljoen dollar om het International Office on Migration te ondersteunen om Haïtiaanse vrouwen en kinderen te beschermen langs de grens die Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek, die tienduizenden Haïtiaanse migranten en die van Haïtiaanse afkomst in het afgelopen jaar heeft gedeporteerd.

"De tol van menselijk lijden in Haïti weegt zwaar op mij", zei Trudeau. Eerder op donderdag had Trudeau een ontmoeting achter gesloten deuren met Henry, die verslaggevers vertelde dat hij dringend wil dat Haïti verkiezingen houdt, ondanks de toenemende onveiligheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May