Suriname moet wederom naar de onderhandelingstafel met IMF
16 Feb 2023, 18:41
foto


Het is overduidelijk dat de regering terug naar Washington moet om te heronderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is ondertussen een feit dat de huidige verdiencapaciteit van de Surinaamse bevolking de opgelegde bezuinigingen van het IMF, in de vorm van drastische subsidieafbouw, niet kan dragen. Een voorstel aan de beleidsmakers is om de afbouw van de subsidie uit te smeren over een langere periode. Op die manier zullen de huishoudens in de gelegenheid worden gesteld om geleidelijk aan de weerbaarheid op te bouwen.

Dat de subsidie op bijvoorbeeld brandstof en elektriciteit moet worden afgebouwd kan geen enkel weldenkende Surinamer bestrijden, maar er kan altijd wat nuancering worden gebracht in het tempo hoe dat moet geschieden. Precies hoe er diverse modaliteiten zijn bij het sluiten van leningen met de grote spelers in de financiële wereld, precies zo moeten de onderhandelaars naar modellen zoeken bij IMF, zodat er een zachte landing hier gemaakt kan worden.

Bij aangaan van leningen international spreekt men vaak genoeg van een grace period. Dus bijvoorbeeld een periode van vijf jaar waar de schuldnemer wordt gevrijwaard van aflossingsverplichtingen. In de tussentijd wordt de schuldenaar in de gelegenheid gesteld om zijn huiswerk te maken, waardoor het na die aflossingsvrije periode instaat is om normaal dan af te lossen.

We weten dat de beleidsbepalers bij IMF niet makkelijk zijn, maar dat neemt niet weg dat we goed onderlegd argumenten op tafel kunnen leggen. De wereld is nu eenmaal een schouwspel van belangen. Uit geopolitieke strategische overwegingen weten we dat het IMF via andere entiteiten waarmee het een duidelijke link heeft, bepaalde belangen hier te lande hebben. Deze lijnen zullen niet helder zijn voor de gemiddelde burger in Suriname, maar feit is dat de lijnen er zijn.

Met deze wetenschap in het achterhoofd moeten onze financiële deskundige de dekens kruisen met de mensen van IMF. Natuurlijk zal het geen eenvoudige taak zijn, want de belangen van deze wereld financiële instelling moeten veiliggesteld worden en daarvoor worden de functionarissen dik betaald in de Verenigde Staten. De deliberaties in dit kader zullen vrij zakelijk en diepgaand moeten zijn, ondersteund met een heldere visie over onze economische potenties in uiteenlopende opzichten en de leidende rol die wij als land regionaal en internationaal wensen in te nemen.

Een andere dimensie in deze economische uitdagende episode van ons land, waarover we ons licht willen doen schijnen,  is het tegen gaan van inefficiëntie en verhogen van de nationale productie. We kennen de vele verspillingen in verschillende vormen bij onze parastatale instellingen. Daarnaast is het zo dat we alle mogelijkheden hebben om de productie en export op te voeren om meer deviezen te verdienen. We doen dan ten overvloede een beroep op de regering om vanaf heden een productie faciliterende beleid te voeren en de import minder een hand boven het hoofd te houden. Alleen op die manier kan onze economie wederom gezond gemaakt worden.

Ettiré Patra
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May