Open brief aan de Centrale Bank van Suriname
16 Feb 2023, 04:33
foto


Zeer geachte president en directie van de Centrale Bank van Suriname,

Zeer waarschijnlijk heeft u gelijk wanneer u in diverse statements en persberichten aangeeft dat het monetair beleid vaak genoeg te technisch is voor het volk om het te begrijpen. Begrijpelijk dat u altijd uw succes met betrekking tot het gevoerde monetair beleid benadrukt. Een andere optie zou voor een Centrale Bank zo goed als onlogisch zijn. Echter rijzen elke keer weer met uw gepresenteerde verduidelijking nog meer vragen.

U heeft ervoor gekozen om op onder andere een statement van de politieke partij PALU en van de heer Ashwin Adhin te reageren. Uw reactie is gelezen en dan nog zitten veel burgers met de volgende vragen:
1. Zijn de Open Markt Operaties (OMO's) een vrije keuze van de Bank of zijn deze operaties vanwege de regering opgelegd als advies van het IMF?
2. Is het correct dat sinds de OMO’s worden uitgevoerd er meer dan SRD 2,2 miljard als rente is uitgekeerd aan de algemene banken?
3. Indien de uitgekeerde rente bezit is van de algemene banken, kunnen zij met dat geld zowel giraal als chartaal geld scheppen?

Verder de volgende vragen:
4. Hoe groot was de maatschappelijk geldhoeveelheid op 1 januari 2021 en hoe groot is het op 31 januari 2023?
Hoewel wij uit uw bericht wel hebben kunnen concluderen dat de maatschappelijke geldhoeveelheid is toegenomen en de Bank ook heel snel was om erbij toe te voegen dat de dekking van het geld ook is toegenomen, zijn wij toch geïnteresseerd in de cijfermatige informatie. Vrij algemeen zou de volgende informatie ook zeer op prijs gesteld worden:
Indien de maatschappelijk geldhoeveelheid is toegenomen dan zou dat gebeurd zijn middels geldcreatie.

5. Hoeveel is door de huidige regering aan monetaire financiering gedaan? De informatie dat ten minste SRD 500 miljoen uit de Covidwet monetaire financiering is kan toch niet ontkend worden. Maar hoeveel is het uitdrukkelijk vanaf 1 januari 2021? Hoeveel aan chartaal en giraal geld is door de algemene banken geschapen sinds 1 januari 2021? Wat is de bijdrage van de overheid geweest aan de groei van de maatschappelijk geldhoeveelheid vanaf bovengenoemde datum?

Kortom, kan de Bank het volk uitleggen wie aan die geldcreatie/geldschepping heeft gedaan en wat de bijdrage is geweest van de regering, de Bank en de algemene banken aan groei van de maatschappelijk geldhoeveelheid?
Het zou in elk geval begrijpelijker voor het volk zijn waarom de post Bankbiljetten in omloop op de balans van de Bank vanaf 1 januari 2021  tot en met 31 januari 2023 fors is gestegen. 
Ook al zou volgens de stelling van de Bank voor meer geld in omloop meer dekking zijn bij de bank en de wisselkoers niet mogen stijgen, zien wij dat de stijging van de wisselkoers wel een voldongen feit is.

6. Is met de dekking van de geldhoeveelheid ook de behoefte en de vraag naar valuta door het volk gedekt?
7. Is door de Bank die behoefte in kaart gebracht en kan de Bank middels de verhoogde dekking inspelen om die behoefte goed te dekken en de koers te verdedigen?
Want ondanks alle uitleg van de Bank, zit het volk nog steeds met de vraag waarom de wisselkoers blijft stijgen. De koers voor 1 euro is inmiddels bij de cambio al SRD 35. Hopelijk bent u als moederbank daarvan op de hoogte en kiest u bij uw volgende persbericht en of statement om met cijfers, en zeker met de gevraagde cijfers, eenvoudig het volk uit te leggen waarom de koers stijgt of zal blijven stijgen.
Met heel veel respect,

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May