Haïti: Nog vier mensen opgepakt voor moord Moise
14 Feb 2023, 22:55
foto
De Haïtiaanse president werd in juli 2021 in zijn huis doodgeschoten door huurlingen. (Getty Images)


De Amerikaanse politie heeft nog vier mensen gearresteerd wegens hun vermeende rol in het complot om de Haïtiaanse president Jovenel Moise in 2021 te vermoorden. Een van de verdachten is de eigenaar van een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf, dat volgens de autoriteiten Colombiaanse ex-soldaten heeft ingehuurd voor de missie.

President Moise werd doodgeschoten in zijn huis in Port-au-Prince, naar verluidt door Spaanstalige buitenlandse huurlingen. Elf verdachten zitten nu in Amerikaanse hechtenis.

Volgens het ministerie van Justitie heeft de Venezolaans-Amerikaan Antonio "Tony" Intriago, de eigenaar van het in Florida gevestigde CTU Security, een team van voormalige Colombiaanse soldaten ingehuurd voor de operatie. Hij wordt nu geconfronteerd met een hele reeks aanklachten, waaronder samenzwering om iemand buiten de VS te doden of te ontvoeren.

Een vertegenwoordiger van het CTU-bedrijf, de Colombiaanse Arcangel Pretel Ortiz, is ook gearresteerd.

Een derde verdachte, de in Florida gevestigde financier Walter Veintemilla, wordt beschuldigd van het financieren van het complot om Moise te vermoorden. Zijn advocaat vertelde de Associated Press dat hij van plan is onschuldig te pleiten.

De vierde verdachte - Frederick Joseph Bergmann Jr. - is beschuldigd van het smokkelen van ballistische vesten als onderdeel van het complot.

"Het is buitengewoon belangrijk om hen voor het gerecht te brengen", zei de Amerikaanse advocaat voor het zuidelijke district van Florida, Markenzy Lapointe. "We zullen recht spreken in de rechtszaal."

De Amerikaanse autoriteiten hadden eerder de arrestatie aangekondigd van zeven mannen wegens hun vermeende rol in het complot, onder wie James Solages en Joseph Vincent die beiden zowel de Haïtiaanse als Amerikaanse nationaliteit hebben en predikant en zakenman Christian Emmanual Sanon.

De Haïtiaanse politie heeft gezegd dat Sanon "politieke doelstellingen" had om president Moise te vervangen.

Het ministerie van Justitie vindt dat Solages en Vincent, samen met de Colombiaanse staatsburger Germán Alejandro Rivera, oorspronkelijk van plan waren om de Haïtiaanse president vast te houden en hem uit Haïti te halen, zodat een nieuwe president kon worden geïnstalleerd. Het plan werd naar verluidt gecanceld omdat ze geen vliegtuig hadden.

In een verklaring in januari zeiden Amerikaanse aanklagers dat de drie mannen en anderen elkaar vlak voor de moord hadden ontmoet in een huis in Haïti, "waar vuurwapens en uitrusting werden uitgedeeld en Solages aankondigde dat het de missie was om president Moise te vermoorden".

Haïti's eigen onderzoek naar de moord is grotendeels tot stilstand gekomen, met drie rechters die ontslag hebben genomen vanwege veiligheidsoverwegingen. Een vierde werd ontslagen.

Meer dan 40 verdachten zijn gearresteerd in Haïti en blijven in hechtenis, onder wie 18 Colombianen. Drie anderen werden onmiddellijk na de dood van president Moise vermoord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May