VS: Chinese ballonsensoren geborgen uit de oceaan
14 Feb 2023, 12:37
foto
Duikers van de marine hielpen bij het bergen van de ballon uit de Atlantische Oceaan. (Foto: US Navy)


De sensoren van de eerste vermoedelijke Chinese spionageballon die boven de VS is neergeschoten, zijn teruggevonden in de Atlantische Oceaan, zegt het Amerikaanse leger. Zoekploegen vonden "aanzienlijk puin van de site, inclusief alle geïdentificeerde prioritaire sensor- en elektronica-onderdelen", zei US Northern Command.

De FBI onderzoekt de items, die volgens de VS zijn gebruikt om gevoelige militaire sites te bespioneren. De VS heeft sinds de eerste op 4 februari nog drie objecten neergeschoten.

"Grote delen van de constructie" werden maandag ook geborgen voor de kust van South Carolina, zeggen militaire functionarissen.

Ongeveer 9-12m van de antennes van de ballon behoren tot de gevonden voorwerpen, volgens CBS, de Amerikaanse partner van de BBC.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat de ballon op grote hoogte afkomstig was uit China en werd gebruikt voor bewaking, maar China zei dat het slechts een weermonitorend luchtschip was dat op een dwaalspoor was geraakt.

Sinds dat eerste incident hebben Amerikaanse straaljagers nog drie objecten op grote hoogte neergeschoten - boven Alaska, het Canadese Yukon-territorium en Lake Huron op de grens tussen de VS en Canada.

Bij de aanval op Lake Huron miste de eerste Sidewinder-raket die werd afgevuurd door het Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuig zijn doel en explodeerde op een onbekende locatie, meldden Amerikaanse media, daarbij verwijzend naar militaire bronnen.

De tweede raket raakte het doel. Elke Sidewinder-raket kost meer dan US$ 400.000.

Ambtenaren hebben gezegd dat militaire piloten moeilijk kunnen richten op de langzaam bewegende niet-geïdentificeerde objecten, die allemaal kleiner zijn dan de eerste ballon.

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei maandag dat de drie andere objecten "uit een overvloed aan voorzichtigheid" werden neergeschoten. Ze vormden geen "directe bedreiging voor mensen op de grond", maar werden vernietigd "om onze veiligheid, onze belangen en vliegveiligheid te beschermen", zei hij.

De ballon die boven South Carolina werd neergeschoten, werd door ambtenaren beschreven als de grootte van drie bussen.

Het tweede object, boven Alaska, werd beschreven als de grootte van een "kleine auto". Het derde object, boven de Yukon, was "cilindrisch". En de vierde, boven Michigan, zou "achthoekig" zijn met touwtjes eraan.

Een memo van het Pentagon die later in de Amerikaanse media werd gemeld, zei dat het vliegende object dat boven Yukon werd neergeschoten, een "kleine, metalen ballon leek te zijn met een vastgebonden lading eronder".

Defensiefunctionarissen schreven ook in de memo dat het in Michigan neergeschoten object "vervolgens langzaam afdaalde" in het water na de inslag.

Het herstel van de op 4 februari neergeschoten ballon liep vertraging op door slecht weer. Er worden pogingen ondernomen om puin te verzamelen van waar de andere objecten uit de lucht zijn geblazen.

De federale politie van Canada zei maandag dat het zoekgebied in het Yukon-territorium ongeveer 3.000 vierkante kilometer groot was, inclusief "ruig bergachtig terrein met een zeer hoge mate van sneeuw".

De woordvoerder van de Royal Canadian Mounted Police, Sean McGillis, zei dat de mogelijkheid bestaat dat de fragmenten van de incidenten in Yukon en Lake Huron nooit worden teruggevonden vanwege hun afgelegen locaties.

Generaal-majoor Paul Prévost van de Canadese strijdkrachten zei dat alle drie de meest recente objecten die werden neergeschoten machines "lichter dan lucht" leken te zijn, en beschreef het Lake Huron-object als "een vermoedelijke ballon".

De militaire chef voegde eraan toe dat alle leden van het publiek die puin hebben ontdekt, rechtstreeks contact moeten opnemen met de politie.

Staatssecretaris Antony Blinken overweegt een ontmoeting met de hoogste diplomaat van China, Wang Yi, later deze week op een veiligheidsconferentie in München, Duitsland, vertelden bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen maandag aan de Amerikaanse media.

Temidden van de ruzie over vliegtuigen op grote hoogte annuleerde de Amerikaanse topdiplomaat een bezoek aan Beiing dat oorspronkelijk gepland was voor vorige week.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May