Onderwijs binnenland baart nog steeds zorgen
14 Feb 2023, 16:38
foto
Assembleelid Remi Kanape (BEP) schetst de sombere situatie van het onderwijs in het binnenland


In het binnenland zijn op bepaalde scholen toiletgroepen onbruikbaar. Leerkrachten en leerlingen moeten elders hun behoefte doen tijdens schooluren. Op Drietabbetje volgen de leerlingen van leerjaar 9 les in een kerk zonder sanitaire voorziening. De leerlingen van leerjaar 10 volgen les op een balkon, waarbij een bureaublad als schoolbord functioneert en er ook geen sanitaire voorzieningen zijn. De leerkrachten van deze leerjaren kunnen hiernaast elk moment uit hun huurwoning gezet worden vanwege een huurachterstand van twee jaar.

Assembleelid Remi Kanape (BEP) schetste maandag tijdens de begrotingsbehandeling de situatie van het onderwijs in het binnenland. Hij voerde aan dat veel problemen van het binnenland nog niet zijn aangepakt door deze regering. Het gaat hierbij om de gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, voedselvoorziening en veiligheid. Vanaf het aantreden van de regering is er volgens Kanape geen duurzame ontwikkeling te merken van het onderwijs in het binnenland. De noodkreet van het binnenland is groot.

Kanape deelde mee dat computerlessen alleen in theorie verzorgd worden en dat er behoefte is aan laptops. Ook is er geen materiaal voor rapporten en ouders krijgen de prestaties van hun kinderen niet op schrift. Hiernaast baren de woonomstandigheden van leerkrachten in het binnenland ernstig zorgen. De scholen op Ampoma tapu, Goninikriri en Loka Loka zijn aan renovatie toe. Leerlingen op Godo Olo volgen nog steeds les in de krutu oso terwijl er meermalen toezeggingen zijn gedaan voor de bouw van een nieuwe school. Op Apoma tapu is de school in de as gelegd. Kanape gaf verder aan dat de leerkrachtenwoning op Karmel niet bewoonbaar is. “Leerkrachten van de school hebben geen keus dan te wonen op Poeketi. Om les te geven nemen ze het risico over de soela’s met alle gevaren van dien”.

Daarnaast is er nog steeds geen duidelijkheid over het project afstandsonderwijs. Leerkrachten moeten zelf hierin voorzien en krijgen hiervoor geen toelage. Het niet uitbetalen van de vergoeding aan bootsmannen belast met het transport van leerkrachten en leerlingen van en naar school is meer regel dan uitzondering. Dit heeft volgens Kanape invloed op de kwaliteit en resultaten van het onderwijs in het binnenland.

Genevievre Jordan (ABOP/PL) zei dat het onderwijs veel problemen heeft, maar dat voor de huur van voertuigen SRD 382 miljoen is begroot. Ze riep de regering op om prioriteiten te stellen bij het opstellen van de begroting, omdat de kinderen in het binnenland beter verdienen. Henk Aviankoi (VHP) hoopt niet dat iemand ooit naar het Constitutioneel Hof stapt, omdat er discriminatie plaatsvindt bij onderwijs in het binnenland. Ramon Koedemoesoe (ABOP/PL) zei dat regeringen komen en gaan, maar dat het binnenland een stiefmoederlijke behandeling blijft krijgen. “Zo kunnen we niet verder gaan. De mensen van het binnenland zijn ook mensen.”

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zei dat het te maken heeft met de oneerlijke verdeling van de middelen. Edgar Sampie (ABOP/PL) merkte op dat als het gaat om het binnenland alle leden met die achtergrond op een lijn moeten staan. Op Godo zijn er twee scholen waar er geen elektriciteit was. De leerkrachten hebben drie maanden gewacht om een generator te krijgen voor een school, terwijl de andere vleugel het mag bekijken.

“Dit is niet wat we willen. Als we zeggen dat we onderwijs een goede plek geven. En als we kijken naar de begroting zal er in de komende jaren niets veranderen als er zo weinig begroot wordt voor onderwijs binnenland”, stelde Sampie. Mahinder Jogi (VHP) zei dat hij niet eens is als gesteld wordt dat het binnenland weinig ruimte krijgt. Hij gaf aan dat als de Oppenheimer lening niet genomen was de regering veel meer zou kunnen doen. Hij vroeg de minister hoeveel scholen zijn gerenoveerd, hoeveel lokalen zijn bijgebouwd en hoeveel nieuwbouw zijn. Jogi stelde dat de minister en de partij waaronder het ministerie valt ook verantwoordelijk gesteld moet worden en dat minder met de vinger gewezen moet worden naar de president en de vicepresident. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, wilde weten wanneer de minister de beloofde SRD 108 miljoen krijgt om scholen te bouwen en te renoveren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May