Quasi elitair, polariserend zwalkend leiderschap en God
13 Feb 2023, 22:41
foto


Het afgelopen tweeënhalf jaar heeft zich gekenmerkt door een meervoudige reeks van schandalen (o.a. HPSG, Nieuw Surfin, case Pokie, Italiaanse deal, SLM affaire, percelenschandaal DNA leden, visvergunningen), waar leden van de zittende regering tot aan de hoogste top direct bij betrokken zijn. Blunderend en incompetent beleid leidt voortdurend ertoe dat gemeenschapsgeld onverantwoord wordt besteed of aan de gemeenschap onttrokken. De preferentie voor familie en loyalisten bedreven door dit duo binnen het benoemingenbeleid is ondubbelzinnig en de reeks vindt haar recente manifestatie in de benoeming van de broer van de vicepresident tot directeur van de EBS, ondanks gepleegd wanbeleid door betrokkene binnen hetzelfde overheidsbedrijf. De benoemden parasiteren op aan de gemeenschap behorende middelen waar op oneigenlijke wijze beslag wordt gelegd bij dit polariserend benoemingenbeleid van dit leiderschapsduo.

Anderzijds staan de reeks onverantwoorde exercities (benoemingenbeleid, uitspraken en stellingnamen) van de president die de door de jaren heen opgebouwde vreedzame co-existentie van etnische groepen ondermijnen. Met name deze president schijnt daarnaast nog een stap verder te gaan en het niet te kunnen laten zich onnadenkend te profileren met zijn etnisch getinte uitspraken en voorkeuren (o.a. slachtofferrol als ‘hindoe’-president aannemen, zwakke positionering en houding bij de slavernij excuses, recent bejubelde aansluiting bij de hindoe extremistische Indiase partij BJP), terwijl hij op diverse podia en overige fora steeds weer zijn bromtyi dyari lyrisch bezingt. Wie gelooft, zijn partijloyalisten, familie en vrienden uitgezonderd, de president nog? Moeten wij de president zien als een ‘uniter of een divider’? ‘Practice what you preach’ is hem zichtbaar volstrekt vreemd.

Kennelijk is de weg van polarisatie de enige nog te bewandelen weg van deze president om nog van enige politieke betekenis te zijn na deze regeringsperiode, aangezien hij met zijn tot nog toe gevoerde zwalkend economisch beleid, benoemingenbeleid, de veelvuldige reizen, alsmede zijn onbetrouwbare irreële beloften en prognoses, alle goodwill heeft verspeeld bij een aanzienlijk deel van zijn electoraat. Hij zou zich moeten realiseren dat hij de weg van polarisatie onmiddellijk verlaat tenzij hij vergelijkbare Guyanese rassenonlusten (zoals onder Burnham), in Suriname voorstaat.  

Inkomstenverhogende maatregelen die de koopkracht van het volk soelaas hadden kunnen bieden worden nagelaten, vanwege aan de eigen politieke partij of samenwerkende coalitiepartij gelieerde materiële blokkades/ belangen, waarvoor de president steeds zwicht. Te midden van terechte economische IMF maatregelen wordt bewust voor het arme volk verkeerde keuzen gemaakt met als gevolg een verdere schrijnende verarming. Hier is niet het IMF de boosdoener, maar het belangengerichte  stuurvermogen van dit zittend leiderschapsduo.   

Met de gegeven armoede in het land zich op zo buitensporige en aanstootgevende wijze te vergapen aan het veelvuldige reizen (zonder enig rendement), met zijn protocollen averse ega en delegaties alsmede het betoonde gebrek aan transparantie in de financiële verantwoording (ook op andere terreinen), schendt de president een belangrijke gedragscode van zijn hoge politieke ambt.

Met de vermenging van oneigenlijke (privé)belangen met het presidentiële ambt, schaadt hij de onafhankelijkheid als gedragscode. Op openheid (transparantie),  betrouwbaarheid (afspraken) en zorgvuldigheid (correcte afweging van belangen) als gedragscodes, scoort het zittende leiderschapsduo een dikke onvoldoende. Als uitvloeisel van deze criteria is het meer dan evident dat het belang van de burgers ondergeschikt aan het partijbelang wordt gemaakt. De dienstbaarheid als kerngedragscode bij dit leiderschapsduo scoort daarmee uitermate slecht. Ziedaar de wanhopige  bewegingen van het grote lijdende deel van de samenleving bij wie alle geloofwaardigheid in dit leiderschapsduo inmiddels is weggeslagen.

De enige effectieve bondgenoot van het volk die ongeorganiseerd staat tegenover de rechtsstaat bedreigende onbetrouwbare overheid, is een georganiseerde sterke en verenigde vakbeweging die niet politiek gecompromitteerd en daarmee onafhankelijk is. De bestuurders die zich hieraan schuldig maken bewijzen het volk en de rechtsstaat een uitermate slechte dienst.

De predicaten toegedicht aan het handelen en de gedragingen van de president en vicepresident, delen alle een gemeenschappelijk kenmerk. Polariseren, onbetrouwbaarheid, arrogantie, non transparantie waar het niet zou moeten, onzorgvuldigheid, onterecht teren op kosten van de gemeenschap, parasiteren (benoemingenbeleid) getuigen alle van  het ontbreken van liefde voor de burger/het land Suriname en uiteindelijk het ontbreken van dienstbaarheid aan de gemeenschap.

Indien dan de hulp van De Almachtige met veel vertoon wordt aangeroepen besef dan president dat ‘Waar liefde is daar is ook God’ en indien u de elementaire logica beheerst ‘Er zal geen God zijn waar geen liefde is’. Waar geen God is daar zou de duivel mogelijk op de loer kunnen liggen.
U zou u zelf tijd en velen ergernis kunnen besparen indien uw publicitaire acties ter zake, het doel toch voorbij schieten. Wellicht volgt introspectie in stilte.

The servant-leader is servant first

Roberto Manniesing   
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May