Brazilië: Bolsonaro wil terug naar zijn land
13 Feb 2023, 08:46
foto
De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro spreekt tijdens het 'Power of The People'-evenement georganiseerd door Turning Point USA in het Trump National Doral Miami Resort in Doral, Florida, VS. (Foto: Reuters)


De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei zaterdag dat hij van plan is om "in de komende weken" terug te keren naar Brazilië, nadat hij meer dan een maand in de Verenigde Staten heeft doorgebracht. Bolsonaro vloog naar Florida twee dagen voordat de zittende Luiz Inacio Lula da Silva op 1 januari werd beëdigd als de nieuwe president. Hij  vroeg later een toeristenvisum voor zes maanden aan om zijn verblijf in de VS voort te zetten.

"Er is geen plaats zoals thuis... We weten dat Brazilië een fantastisch land is", vertelde Bolsonaro op een bijeenkomst van Brazilianen in Boca Raton, in een video die online werd geplaatst door CNN. "Ik wil ook terug naar Brazilië. Ik ben van plan om de komende weken terug te keren naar Brazilië."

Een snelle terugkeer naar Brazilië kan risico's met zich meebrengen voor Bolsonaro, die wordt beschuldigd van het aanzetten tot een gewelddadige verkiezingsontkenningsbeweging in zijn thuisland.

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft ermee ingestemd een onderzoek te openen naar Bolsonaro wegens vermeende aanmoediging van antidemocratische protesten die eindigden in de bestorming van overheidsgebouwen door zijn aanhangers in Brasilia.

Zijn plannen om terug te keren werden in twijfel getrokken nadat zijn advocaat vorige maand aan persbureau Reuters vertelde dat de voormalige president "graag een paar maanden als toerist in de Verenigde Staten wil zijn alvorens te beslissen wat zijn volgende stap zal zijn".

Toch vertelde een Amerikaanse functionaris met kennis van de situatie deze week aan Reuters dat ambtenaren denken dat Bolsonaro zal terugkeren naar Brazilië na het carnavalsfestival, dat op 22 februari eindigt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May