Turkije: Reddingsoperatie verstoord door slechte veiligheidssituatie
11 Feb 2023, 22:50
foto
Leden van de Disaster Relief Unit van de Oostenrijkse strijdkrachten zoeken naar overlevenden in de Turkse provincie Hatay. (Foto: Reuters)


Een verslechterende veiligheidssituatie in Zuid-Turkije heeft de reddingsoperaties na de dodelijke aardbeving van maandag verstoord, aldus internationale groepen. Het gecombineerde dodental van de aardbeving in Turkije en Syrië is de 25.000 gepasseerd en de hoop vervaagt om nog veel meer overlevenden te vinden, ondanks gevallen van wonderbaarlijke reddingen.

Duitse reddingswerkers en het Oostenrijkse leger hebben zaterdag hun zoekacties onderbroken vanwege botsingen tussen niet nader genoemde groepen.

Het Oostenrijkse ministerie van Defensie zei later dat het Turkse leger tussenbeide was gekomen om zijn bescherming te bieden, waardoor zijn reddingsoperaties konden doorgaan.

Er zijn ook meldingen van plunderingen en de Turkse president zei dat hij noodbevoegdheden zou gebruiken om iedereen die de wet overtreedt te straffen.

Er waren zaterdagochtend vroeg berichten dat botsingen tussen niet-geïdentificeerde groepen in de provincie Hatay ertoe hadden geleid dat tientallen personeelsleden van de Oostenrijkse strijdkrachten voor rampenbestrijding onderdak zochten in een basiskamp met andere internationale organisaties.

"Er is toenemende agressie tussen facties in Turkije", zei luitenant-kolonel Pierre Kugelweis van de Oostenrijkse strijdkrachten in een verklaring, afgelegd voordat de Oostenrijkse reddingsoperatie werd hervat. "De kans op het redden van een leven staat in geen redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico."

Deze beoordeling werd herhaald door de Duitse tak van de zoek- en reddingsgroep ISAR, die samen met het Duitse Federale Agentschap voor Technische Hulp (TSW) ook de operaties opschortte. "Er zijn steeds meer meldingen van botsingen tussen verschillende facties, er zijn ook schoten gelost", zegt ISAR-woordvoerder Stefan Heine.

Steven Bayer, operationeel manager van ISAR, zei dat hij verwachtte dat de veiligheid zou verslechteren als gevolg van de slinkende voedsel- en watervoorziening en de afnemende hoop. "We houden de veiligheidssituatie nauwlettend in de gaten terwijl deze zich ontwikkelt", zei hij.

Duitse reddingsteams zeiden dat ze ook het werk zouden hervatten zodra de Turkse autoriteiten de situatie veilig achten, meldde persbureau Reuters.

Hoewel de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, geen commentaar heeft gegeven op de gemelde onrust in Hatay, herhaalde hij zaterdag wel dat de regering actie zou ondernemen tegen degenen die betrokken zijn bij misdaden in de regio.

"We hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei Erdogan vandaag tijdens een bezoek aan het rampgebied. "Het betekent dat vanaf nu de mensen die betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen met harde hand zal aanpakken."

Staatsmedia meldden zaterdag dat 48 mensen waren gearresteerd wegens plundering, aldus AFP. Turkse staatsmedia meldden dat er verschillende wapens in beslag zijn genomen, samen met contant geld, juwelen en bankpassen.

Mehmet Bok (26) op zoek naar een collega in een ingestort gebouw in Antakya, vertelde Reuters: "Mensen sloegen de ramen en hekken van winkels en auto's in."

De aardbeving is beschreven als de "ergste gebeurtenis in 100 jaar in deze regio" door de hulpchef van de Verenigde Naties, die zaterdag in de Turkse provincie Kahramanmaras was. "Ik denk dat het de ergste natuurramp is die ik ooit heb gezien en het is ook de meest buitengewone internationale reactie", vertelde Martin Griffiths aan Lyse Doucet van de BBC in Turkije.

"We hebben meer dan honderd landen die mensen hierheen hebben gestuurd, dus er is een ongelooflijke respons geweest, maar er is behoefte aan", voegde hij eraan toe.

Griffiths heeft opgeroepen om de regionale politiek opzij te zetten in het licht van de ramp - en er zijn enkele tekenen dat dit gebeurt.

De grensovergang tussen het lang ruziënde Armenië en Turkije is zaterdag voor het eerst in 35 jaar heropend om hulp door te laten.

En er zijn berichten dat de Syrische regering heeft ingestemd met het toelaten van VN-hulp in gebieden die worden gecontroleerd door oppositiegroepen, met wie ze sinds 2011 verwikkeld zijn in een bittere burgeroorlog.

Het dodental in Syrië als gevolg van de aardbeving staat volgens AFP nu op meer dan 3.500. Er is kritiek dat de internationale inspanning om hulp naar Syrië te sturen niet snel genoeg is geweest.

Ismail al Abdullah van de Syrian Civil Defence Force, of Witte Helmen, die opereert in door rebellen gecontroleerde gebieden, vertelde de BBC dat de organisatie was gestopt met zoeken naar overlevenden. De internationale gemeenschap heeft "bloed aan haar handen", zei hij. "We hadden reddingsmateriaal nodig dat nooit kwam."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May