Vreedzaam vraagt OM onderzoek naar crèche exploitant
11 Feb 2023, 14:52
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) heeft waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh gevraagd om een onderzoek voor medeplichtigheid van een crèche exploitant te Flora. In de media heeft zij kennis genomen van seksueel misbruik van elf jongens tussen vier en negen jaar in een kindercrèche/opvanginstelling te Flora. Intussen is de dader opgesloten en voorgeleid.

Het is gebleken dat de kinderen en ouders op dit moment psychologische hulpverlening krijgen, mede omdat het gevolg van dit seksueel misbruik op korte, middellange en lange termijn voor deze zeer jonge kinderen onbekend en niet te voorzien is. De omstandigheden rondom de crèches en opvanginstellingen is zeer ernstig. De vraag rijst wie verantwoordelijk gesteld moet worden? Hoe komt het dat de dader de gelegenheid heeft gekregen om deze seksuele handelingen te plegen met zeer minderjarigen?

Suriname heeft sinds 2014 een “wet opvanginstellingen” en een Staatsbesluit van 27 januari 2017 ter uitvoering van artikel 2 van de Wet Opvanginstellingen (S.B 2014 no. 7) – besluit kwaliteitsstandaarden Opvanginstellingen. Verder blijkt dat de exploitant zich nooit heeft aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken zoals aangehaald in de media.
Ondanks seksueel misbruik van minderjarigen strafbaar en zeer afkeurenswaardig is, is niet gebleken dat het Openbaar Ministerie begonnen is om verder onderzoek te verrichten naar de toedracht van dit incident en hoe zulks voorkomen kan worden. Het is van eminent belang dat dergelijke incidenten niet worden afgedaan met stilte.

Als vrouw, moeder en volksvertegenwoordiger is het betreurenswaardig dat terwijl de crèche exploitant vermoedelijk medeplichtig is aan deze seksuele handelingen, er nimmer een onderzoek is gestart door het Openbaar Ministerie (OM).
Ondergetekende doet bij deze het verzoek om vooralsnog een onderzoek in te stellen naar de medeplichtigheid van de crèche exploitant in deze case.

"Gelet op mijn functie als volksvertegenwoordiger en de taakstelling opgelegd ingevolge de Grondwet om in De Nationale Assemblée, de gemeenschap van de juiste informatie te dienen, doe ik middels dit schrijven heel beleefd doch dringend een verzoek aan u om een onderzoek in te stellen. Ik spreek de hoop uit om op bijzonder korte termijn antwoord van u te vernemen. Erop vertrouwende dat zulks zal geschieden, zodat ik mij ten volle kan blijven kwijten van mijn taak als volksvertegenwoordiger, verblijf ik", schrijft Vreedzaam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May