SRD 100 miljoen voor kleine en middelgrote ondernemingen
10 Feb 2023, 22:42
foto
Het bestuur van het Productie Krediet Fonds met minister Stanley Ragoebarsing (m).


Het bestuur van het Productie Krediet Fonds (PKF) is donderdag geïnstalleerd door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Het bestuur is benoemd voor 3 jaren. De aanstelling volgt na de goedkeuring van de Wet Productie Krediet Fonds (wet PKF) op 22 december vorig jaar. Er is een bedrag van SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor dit fonds in het jaar 2023.

Het PKF is belast met het houden van toezicht op het door de beheerder uit te voeren taken. De beheerder van het fonds is de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname NV (NOB). Financiën en Planning zal bij volledige uitzetting van dit startkapitaal het fonds van additionele middelen voorzien.

Er is een veiligheidsklep ingebouwd in de wet PKF om het politiek risico te verlichten bij het besluitvormingsproces. Pas als zowel het bestuur als de beheerder een positief advies hebben uitgebracht zal de beheerder de kredietovereenkomst met de kredietnemer aangaan.  

De doelgroepen die in aanmerking zullen komen voor goedkope financieringen uit dit fonds zijn kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen, producenten van goederen en diensten die waarde toevoegend, import vervangend of voor export bestemd zijn. De financieringen uit dit fonds dienen te voorzien in een behoefte welke door de algemene banken niet wordt gedekt. Het fonds heeft een revolverend karakter, wat met zich mee brengt dat de kredietverstrekking rendement moet opleveren dat in het fonds wordt geherinvesteerd.

Het bestuur van het Productie Krediet Fonds bestaat uit Daniel Lachman, voorzitter (ministerie van Financiën en Planning), Robert de Clercq, (ministerie van Financiën en Planning), Amit Chandansingh, (ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie), Sharma Betterson-Leefland, (ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport), Wilgo Bilkerdijk, (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), Satcha Jabbar, (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) en Gilbert van Dijk, (Suriname Business Forum), allen leden, meldt de voorlichting van Financiën en Planning.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May