FOLS stelt protestacties in het vooruitzicht
10 Feb 2023, 16:50
foto
Voorzitter van het FOLS-presidium Marcellino Nerkust met medebestuurders. In een vergadering is besloten acties te voeren. (Foto: René Gompers)


Ook de bonden aangesloten bij de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) gaan in actie. "De rek is eruit en we kunnen de rust niet meer garanderen," deelt president van het presidium Marcellino Nerkust mee. Hoe de protestactie eruit gaat zien, geeft hij nog niet prijs. Straatacties worden het niet maar het protest zal wel te merken zijn.

Besturen van de bonden aangesloten bij de FOLS hebben in COB vergaderd over de situatie in het land. De aanleiding voor het besluit om in actie te gaan zijn de maatregelen van de overheid die prijzen van goederen nog meer omhoog doen gaan. De situatie drukt zwaar op de onderwijsgevenden.

"Er moet iets gebeuren aan de koopkracht van de mensen," geeft Nerkust aan. "We weten wat er op ons afkomt en wat er nog dreigt te komen: verhoging van gasbom en nog een verhoging van brandstof. Er moet iets gebeuren anders gaan we dingen op scholen zien die we niet graag willen. We zien dat een generatie achteruitgaat. Leerkrachten kunnen de school niet betalen. Ze moeten kiezen tussen benzine en eten. Kiezen tussen een kind busgeld geven of eten kopen. We moeten hiermee rekening houden. Rekening houden dat we een generatie niet verpieteren."

Er moet iets gedaan worden, een duidelijk signaal geven aan de regering is op de vergadering benadrukt. De bond moet daarbij rekening houden met leerlingen en ouders. "We gaan een (actie)model uitvoeren maar hoe dat eruit ziet en hoe dat wordt uitgevoerd zal men volgend week merken," kondigt hij aan. "We gaan FOLS niet op straat zien."

FOLS wil dat de regering de mensen tegemoet komt. De SRD 1.800 aan koopkrachtversterking is bij lange na niet genoeg merkt hij op. De regering zou eigenlijk SRD 6.000 tot 7.000 moeten geven, stelt hij. "De welvaart en welzijn van de mensen moeten niet in gevaar komen," geeft Nerkust aan. "De overheid moet luisteren naar de deskundigen. Als je niet luistert naar ze krijg je deze situaties."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May