SRD 1.2 miljard beschikbaar voor uitvoering sociaal programma
10 Feb 2023, 18:52
foto
Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.


De regering heeft zich voorgenomen de subsidies voor brandstof, gas en elektriciteit af te bouwen. In het kader hiervan zal de regering een sociaal programma uitvoeren waarbij zwakke huishoudens tegemoetgekomen zullen worden met een maandelijks bedrag van SRD 1.800. Dit bedrag wordt toegekend aan huishoudens met een inkomen van minder dan SRD 6.000. Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zei gisteren in DNA dat de regering SRD 1.2 miljard beschikbaar heeft gesteld voor dit programma. Per maand zal SRD 100 miljoen besteed worden aan dit programma.

Volgens berekeningen zullen ongeveer 60.000 zwakke huishoudens in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming. De huishoudens die in aanmerking komen, kunnen het geld besteden voor brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten. De minister deelde mee dat het programma tijdelijk is en niet bedoeld is om tegemoet te komen in alle categorieën. Voor februari zijn reeds 12.000-14000 houders van moni karta in aanmerking gekomen voor de SRD 1.800.

De registratie voor mensen die niet in het bestand voorkomen van Sozavo begint op 17 februari in Paramaribo. Het ministerie zal alle districten aandoen. Het formulier wordt geprint en gedistribueerd naar alle DA kantoren en wijkkantoren. Ook de kantoren van EBS, SWM, AOV Fonds en de District units bij districten zullen formulieren krijgen. Het formulier zal ook digitaal beschikbaar zijn via de Facebookpagina van Sozavo en de websites van de overheid. Burgers die in aanmerking wensen te komen moeten zich op die dag met de bijbehorende stukken aanmelden namelijk: het formulier, ID-kaart, kopie familie boek (alle beschreven pagina’s), stroom- en waterrekening en een loonslip. Mensen die geen loonslip ontvangen moeten dat aangeven om verder begeleid te worden.

Er zal een mediacampagne gestart worden met infomercials in 7 talen met instructies hoe het formulier ingevuld moet worden. Ook zullen animatie video’s en flyers gemaakt worden. Daarnaast zal ook gebruik gemaakt worden van de mediahuizen en social media. De instructies zullen ook op flyers inclusief het registratieformulier via de lokale dagbladen gedistribueerd worden.

Assembleeleden hebben veel vragen gesteld over het sociale programma. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zei dat door de tegemoetkoming toe te kennen aan huishoudens met een inkomen van minder dan SRD 1.800 er tegen het advies van de Loonraad wordt ingegaan waarbij gecalculeerd is dat voor een gezinshuishouden met man, vrouw en twee kinderen minimaal SRD 12.000 netto nodig is om te voorzien in meest basale dagelijkse behoefte. Parmessar wilde weten op basis waarvan besloten is om te werken met SRD 6.000. Niesha Jhakry (VHP) haalde aan dat er veel vragen zijn over de registratie en vroeg de minister de samenleving te vertellen wie in aanmerking komt, waar ze moeten gaan en wanneer. Evert Karto (ABOP/PL) zei dat SRD 1.800 slechts een druppel is op een hete plaat. Hij vroeg om meer duidelijkheid hoe het bedrag is opgebouwd.

Ramsaran zei dat niemand blij is met prijsverhogingen, maar dat er om de economie gezond te maken bittere maatregelen genomen moeten worden. Hij gaf aan dat het sociale programma een maatregelen is om verlichting te brengen voor de samenleving die het moeilijk heeft en zij niet in een uitzichtloze situatie komen. De bewindsman benadrukte dat het sociaal programma niet hetzelfde is als het sociaal vangnet dat gevormd door AOV, AKB, financiële bijstand voor mensen met beperking en financiële bijstand voor zwakke huishoudens.

In dit programma zijn de groepen in het sociaal vangnet meegenomen. In tegenstelling tot het sociaal vangnet waarbij de bedragen permanent zijn, is de tegemoetkoming van het sociaal programma tijdelijk. “In het programma is er een besluit genomen vanwege een situatie waarbij we praten over een opvang bij de afbouw van de subsidies waarbij de middenklasse straks om hulp zal vragen. We willen de leed van alle kwetsbare groepen en de gemiddelde burger verzachten met het sociaal programma”, stelde Ramsaran.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May