Regering zal jaarlijks ongeveer US$ 11 miljoen besparen op energie
10 Feb 2023, 04:52
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen


De regering zal elk jaar US$ 10.927.000 besparen op hydro- en thermische energie. Dit deelde minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen donderdag mee aan De Nationale Assemblee. Het parlement heeft over de afbouw van de subsidies van elektriciteit en gas veel vragen gesteld aan de regering.

Bij de introductie van de methodologie voor de nieuwe elektriciteitstarieven in 2021, was het uitgangspunt dat de subsidie in drie termijnen binnen twee jaar afgebouwd zou worden. “Thans bij gelijke omstandigheden zal die subsidie in 2023 een niveau bereiken van SRD 3.2 miljard. Een stijging en een zware druk op de overheidsbegroting,” deelde Abiamofo mee. De regering heeft onderling en met het IMF daarover een flinke discussie gehad. Er zijn voorstellen gedaan door het IMF om de prijs in vier stappen telkens met 20% te verhogen. Abiamofo erkende dat daarmee het subsidiebedrag teruggebracht wordt. Echter na een evaluatie van 1 jaar introductie nieuwe methode, is de regering een traject gestart om te kijken naar aspecten in de kostprijsberekening die tot verlaging van de kostprijs kunnen leiden.

Abiamofo merkte op dat de regering vanaf het begin wist dat de prijs van thermische energie geleverd door SPCS omlaag moest en dat het ter discussie stond, omdat er een contract was getekend. De regering heeft in goed overleg dit bedrag lager kunnen vaststellen. Abiamofo noemde geen bedrag en volstond alleen door aan te geven hoeveel bespaard zal worden. Ook heeft de minister niet aangegeven hoe de middelen aangewend zullen worden. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zei dat de staat Staatsolie US$ 0.2 cent per kilowattuur betaalt voor de levering van energie, maar dat het bedrag eigenlijk US$ 1 cent zou moeten zijn. De bewindsman zei dat de Staat nu US$ 1.97 cent betaalt. Parmessar wees ook erop dat volgens het rapport van de EBS Tarievencommissie voor de elektriciteitslevering vanuit SPCS, de Staat US$ 70.7 miljoen te veel betaalt. Hij vroeg de regering dat geld daar te halen in plaats van te zoeken bij het volk.

De minister zei dat gas gesubsidieerd wordt met elektriciteitsinkomsten. Dit jaar alleen zal de regering SRD 898.560.000 aan gas subsidiëren. Dit is volgens hem een van de redenen waarom EBS niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Op termijn wil de regering  gaan naar minimaal een break even prijsniveau. In de media circuleert reeds een lijst met nieuwe gasprijzen. De bewindsman benadrukte dat het gaat om de kostprijs en niet de verkoopprijs. Hij beloofde dat de prijzen niet in één keer marktconform gemaakt zullen worden. Er zal een systeem geïntroduceerd worden waarbij voor het eerst in de geschiedenis, Surinamers dezelfde prijs zullen betalen voor gas ongeacht waar van Suriname zij wonen.

Verschillende Assembleeleden hebben gevraagd waarom de regering geen geld gaat zoeken in de mijnbouwsector. De bewindsman haalde aan dat bij het aantreden van de regering, de royalty rate op 2.25% was gesteld voor de door de kleinschalige goudzoeker aangeboden goud. Die rate is verhoogd naar 4.5% en per 1 januari 2023 op 5.5%. De regering heeft hiernaast ook de oppervlakte rechten voor exploratie verhoogd van SRD 1.20 naar SRD 5 en nu SRD 6 per hectare. De oppervlakte rechten voor exploitatie zijn verhoogd van SRD 2.40 naar SRD 10 en nu SRD 12. Ook de klein mijnbouw rechten zijn verhoogd van SRD 5000 naar SRD 8000. Bij bouwmaterialen zijn de rechten van SRD 3000 naar SRD 5500 gebracht. Deze rechten zijn niet fors verhoogd, zodat de bouwmaterialensector beschermd wordt. Over de belastingplicht van bedrijven in de mijnbouw zei Abiamofo dat bij een nieuwe aanvraag of verlenging, de aanvrager een bewijs van vrij van belasting moet overleggen. Dat is voor het ministerie de enige manier om te zien of concessiehouders voldoen aan hun belastingverplichting.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May