Huisartsenklinieken binnen een jaar geautomatiseerd
08 Feb 2023, 23:06
foto


Het ministerie van Volksgezondheid heeft met alle betrokkenen in de eerstelijnszorg, waaronder de Regionale Gezondheidsdienst, Medische Zending en de Vereniging van Medici in Suriname besloten alle klinieken eind 2023 te doen automatiseren. De klinieken dienen uiterlijk 1 januari 2024 digitaal te werken, waarbij ze geleidelijk zullen worden gekoppeld aan het Health Information Exchange (HIE) platform.

Ook de verzekeraars staan hierachter en ondersteunen dit initiatief, meldt Volksgezondheid. Er is een inventarisatie geweest van bestaande systemen in de eerstelijnszorg. 102 van de 185 klinieken hebben meegedaan. Het gebruik van computer of laptop op de polikliniek is 81.4%, beschikbaarheid van internet 93.1%, digitaal werken 31%, waarvan maar een heel klein deel met een vorm van automatiseringssysteem beschikt. Hierbij is gebleken dat de maandelijkse onderhoudskosten tussen SRD 1.250–5.500 liggen.

Volksgezondheid zegt de afgelopen 2 jaren hard gewerkt te hebben om de huisartsenzorg in Suriname te laten automatiseren volgens de Information Systems For Health (IS4H) policy van de PAHO. Er is in 2021 een steering committee geïnstalleerd onder leiding van de onderdirecteur van Volksgezondheid Ritesh Dhanpat. In het comité participeren diverse betrokkenen van de zorg waaronder alle ziekenhuizen, SZF, BOG, e-Gov, RGD, MZ en VMS.
 
Het doel van de IS4H is om betrouwbare informatie beschikbaar te stellen voor het ministerie om informed-decision making te stimuleren. Hierbij is het van belang om de eerstelijnszorg c.q. huisartsenzorg in Suriname te automatiseren, waarbij initieel alles binnen de eerstelijnszorg digitaal verloopt, en in een later stadium ook de ziekenhuizen hieraan kunnen deelnemen. Dit zal gebeuren via een Electronic Health Record, welk door alle systemen in de eerstelijnszorg ondersteund zal worden, in combinatie met een HIE waarmee de systemen onderling gegevens kunnen uitwisselen.
 
In oktober 2022 zijn de EHR-eisen waaraan een automatiseringssysteem dient te voldoen goedgekeurd. Deze eisen zullen als standaarden worden gebruikt bij het beoordelen van systemen die gebruikt mogen worden. Alleen systemen die voldoen aan deze standaarden kunnen gebruikt worden in Suriname.

Het belangrijkste vereiste hierbij is de interoperability die de uitwisseling van informatie tussen diverse systemen mogelijk zal maken zoals met CBB, verzekeraars, verschillende automatiseringssystemen onderling, SEH, BOG, laboratoria, apotheken, HEARTS consumer app en het ministerie van Volksgezondheid. Aan alle betrokkenen zullen volgens de rollen die zij binnen de zorg vervullen de vereiste toegang en bevoegdheden toegekend krijgen, zodat de gehele eerstelijnszorg geautomatiseerd is. Ook wordt gewerkt aan de nodige wetgeving om de privacy van de patiënten te beschermen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May