Boekje in Wayanataal moet malaria helpen uitbannen
09 Feb 2023, 20:36
foto
Katia Delvoye overhandigt het malaria boekje in Wayana taal, aan gezagsdrager Ipomadi 'Miep' Pelenapin. (Foto: Volksgezondheid)


Het dorp Kawemhakan/Anapaike heeft 250 kinderboekjes in de Wayana taal ontvangen van een team van het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid. Deze boekjes zijn bedoeld voor de Wayana dorpen aan de Lawa rivier. Katia Delvoye, coördinator van het Malaria Programma en auteur van het boekje, deed de overhandiging aan stamhoofd Ipomadi 'Miep' Pelenapin.

De traditionele leider, die zelf ook veel belang hecht aan een gezonde gemeenschap, schonk een deel van de boekjes aan de Wayana dorpen van Frans-Guyana. Dit vond plaats met de ondersteuning van Stichting Mulokot, de werkarm van het dorpsbestuur, meldt het ministerie.

Het interactief leesboekje over malaria werd in 2022 ontwikkeld, en is reeds verdeeld, en gebruikt, in het Nederlands en het Trio. Dit interactieve boek, over hoe zich te beschermen en hoe transmissie te voorkomen, is nu ook aanwezig in de Wayana taal. Door de gemeenschappen in hun eigen taal van informatie te voorzien, wordt de drempel tot informatie-opname verlaagd, en hoopt het Nationale Malaria Programma de uitzonderlijke prestatie van nul nationale gevallen in stand te houden.

Het ministerie van Volksgezondheid behaalde in 2022 een mijlpaal. Suriname sloot het jaar zonder nationale malaria gevallen af. Er blijven echter elke maand malaria cases uit de omringende landen Suriname binnenkomen, ook wel geïmporteerde malaria gevallen genoemd. Elk van deze cases kan, wanneer het niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria uitbraak in ons land veroorzaken. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar zeker ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft daarom cruciaal in de bestrijding van malaria.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May