Turkije: Hoop op overlevenden vervaagt, meer dan 11.000 doden
08 Feb 2023, 17:30
foto
Een man reageert, nadat reddingsteams zijn vader dood hebben gevonden onder een ingestort gebouw, in Kahramanmaras, Zuid-Turkije. (Foto: AP)


Terwijl de hoop vervaagt om overlevenden te vinden, zwoegen reddingsteams ook vandaag, woensdag, in Turkije en Syrië, op zoek naar tekenen van leven in het puin van duizenden gebouwen die zijn ingestort door een catastrofale aardbeving. Het dodental is de 11.000 gepasseerd bij de dodelijkste aardbeving ter wereld in meer dan tien jaar.

Temidden van oproepen aan de Turkse regering om meer hulp te sturen naar het rampgebied, bezocht president Recep Tayyip Erdogan een "tentenstad" in het zwaar getroffen Kahramanmaras waar mensen gedwongen uit hun huizen wonen. Hij gaf al vroeg in de reactie tekortkomingen toe, maar zwoer dat niemand "op straat zou worden achtergelaten".

Zoekteams uit meer dan twee dozijn landen hebben zich aangesloten bij tienduizenden lokale hulpverleners en toezeggingen voor hulp komen binnen van over de hele wereld. Maar de omvang van de verwoesting door de aardbeving met een kracht van 7,8 en de krachtige naschokken was zo immens – en verspreidde zich zo wijdverbreid, ook in gebieden die geïsoleerd zijn door de aanhoudende burgeroorlog in Syrië – dat velen nog steeds op hulp wachten.

Soms gebruikten reddingswerkers graafmachines, soms zochten ze behoedzaam door het puin om overlevenden of doden te vinden. Met duizenden ingestorte gebouwen was het niet duidelijk hoeveel mensen er nog onder het puin vastzaten.

In de Turkse stad Malatya werden lichamen naast elkaar op de grond gelegd, bedekt met dekens, terwijl reddingswerkers wachtten op begrafenisvoertuigen om ze op te halen, volgens voormalig journalist Ozel Pikal die acht lichamen geborgen zag worden uit de ruïnes van een gebouw.

Pikal, die deelnam aan de reddingspogingen, zei dat hij geloofde dat ten minste enkele van de slachtoffers doodvroren toen de temperatuur daalde tot min 6 graden Celsius."Vandaag is geen prettige dag, want vanaf vandaag is er geen hoop meer in Malatya", zei Pikal aan de telefoon. "Niemand komt levend uit het puin."

Wegafsluitingen en schade in de regio maakten het moeilijk om toegang te krijgen tot alle gebieden die hulp nodig hebben, zei hij, en er was een tekort aan reddingswerkers waar hij was. Ondertussen belemmerde de kou de inspanningen van degenen die daar waren, inclusief vrijwilligers. "Onze handen kunnen niets oppakken door de kou", zei Pikal. “Werkmachines zijn nodig.”

De regio werd al meer dan tien jaar geteisterd door een burgeroorlog in Syrië, waardoor miljoenen in dat land ontheemd zijn geraakt en afhankelijk zijn geworden van humanitaire hulp. Nog eens miljoenen hebben door de crisis in hun land hun toevlucht gezocht in Turkije.

De Turkse president zei dat het dodental in het land de 8.500 heeft overschreden. Het Syrische ministerie van Volksgezondheid zei ondertussen dat het dodental in door de regering gecontroleerde gebieden is gestegen tot boven de 1.200, terwijl minstens 1.400 mensen zijn omgekomen in het door rebellen bezette noordwesten, volgens vrijwillige eerstehulpverleners die bekend staan als de Witte Helmen.

Dat bracht het totaal op 11.000 sinds de aardbeving van maandag en meerdere sterke naschokken. Er zijn tienduizenden gewonden.

Bij een aardbeving in de buurt van Japan in 2011 die een tsunami veroorzaakte, kwamen bijna 20.000 mensen om het leven.

Syrische functionarissen zeiden dat de lichamen van meer dan 100 Syriërs die stierven tijdens de aardbeving in Turkije naar huis zijn gebracht om te worden begraven. Mazen Alloush, een ambtenaar aan de Syrische kant van de grens, zei dat er nog 20 lichamen onderweg waren, eraan toevoegend dat het allemaal Syrische vluchtelingen waren die de burgeroorlog ontvluchtten.

Hulpverleners redden een jong Turks meisje uit het puin in Kahramanmaras, Zuid-Turkije, twee dagen nadat een zware aardbeving het gebied had getroffen. (Foto: AP)

Meer dan twee dagen na de aardbeving groeide de bezorgdheid over degenen die nog steeds vastzaten, hoewel verhalen over reddingen veel hoop gaven. Een huilende baby die nog steeds met de navelstreng verbonden was met haar overleden moeder, is maandag gered in Syrië. In Kahramanmaras in Turkije hebben reddingswerkers een driejarige jongen, Arif Kaan, uit het puin gehaald.

"Voorlopig is de naam van de hoop in Kahramanmaras Arif Kaan", verkondigde een Turkse televisiereporter toen de dramatische redding in het land werd uitgezonden.

Poolse reddingswerkers vertelden TVN24 dat lage temperaturen tegen hen werkten, hoewel twee brandweerlieden zeiden dat het feit dat mensen door de aardbeving voor zonsopgang in bed werden gevangen onder warme dekens, zou kunnen helpen.

De kou maakte ook het leven zuur voor degenen die hun huis verloren. Veel overlevenden in Turkije hebben in auto's, buiten of in opvangcentra van de overheid moeten slapen.

"We hebben geen tent, we hebben geen verwarmingskachel, we hebben niets. Onze kinderen zijn er slecht aan toe. We worden allemaal nat van de regen en onze kinderen staan buiten in de kou", zegt Aysan Kurt (27). "We zijn niet gestorven van de honger of de aardbeving, maar we zullen sterven van de kou."

Erdogan erkende tijdens deze rondreis langs door de aardbeving getroffen gebieden dat er al vroeg in de reactie problemen waren, maar zei dat het verbeterd was. Hij zei dat de regering 10.000 Turkse lira (US$ 532) zou verdelen onder de getroffen families.

De aardbeving komt op een gevoelig moment voor Erdogan, die in mei te maken heeft met presidents- en parlementsverkiezingen te midden van een economische neergang en hoge inflatie. De perceptie dat zijn regering de crisis verkeerd heeft aangepakt, kan zijn positie ernstig schaden.

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, wijt de verwoesting aan Erdogan's twee decennia heerschappij. Hij zei dat hij het land niet had voorbereid op een ramp en beschuldigde hem van het verkeerd uitgeven van geld.

In Syrië werden de hulpinspanningen belemmerd door de aanhoudende oorlog en het isolement van het door rebellen bezette gebied langs de grens, dat wordt omsingeld door door Rusland gesteunde regeringstroepen. Syrië zelf is een internationale paria onder westerse sancties die verband houden met de oorlog.

De Europese Unie zei woensdag dat Syrië eindelijk om humanitaire hulp had gevraagd om de slachtoffers van de verwoestende aardbeving te helpen en drong erop aan dat de sancties van het blok tegen de regering geen invloed hadden op zijn mogelijkheden om te helpen.

Woensdag bezocht de Syrische premier Hussein Arnous wijken in de noordelijke stad Aleppo waar gebouwen instortten als gevolg van de aardbeving. "Onze prioriteit is nu om de mensen te redden die nog steeds onder het puin liggen", zei hij.

In door rebellen bezette delen van Noordwest-Syrië hebben reddingswerkers volgens de Witte Helmen-groep een man, een vrouw en vier kinderen uit het puin gehaald in de steden Salqeen, Harem en Jinderis.

De regio ligt bovenop grote breuklijnen en wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen. Ongeveer 18.000 kwamen om het leven bij even krachtige aardbevingen die in 1999 Noordwest-Turkije troffen.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May