Amerikaanse marine geeft foto's van puin Chinese ballon vrij
08 Feb 2023, 04:51
foto
De wrakstukken van de neergeschoten Chinese luchtballon in de VS, wordt in een boot gehesen. (Foto: US Feet Forces Command)


De Amerikaanse marine heeft foto's vrijgegeven van een vermoedelijke Chinese surveillanceballon die zaterdag uit de lucht is geschoten. Het US Fleet Forces Command plaatste verschillende foto's op zijn Facebook-pagina waarop grote brokstukken te zien zijn van de ballon die in een boot wordt gehesen.

De post zei dat de matrozen die zondag het puin ophaalden, deel uitmaakten van het gespecialiseerde explosieventeam van de marine.

Het apparaat wordt nu onderzocht om te zien of het inderdaad spionageapparatuur was.

Amerikaanse functionarissen hebben de ballon beschreven als ongeveer 60 m lang, met een laadgedeelte dat qua grootte vergelijkbaar is met dat van regionale vliegtuigen en honderden - of mogelijk duizenden - ponden weegt.

China heeft herhaaldelijk benadrukt dat het "luchtschip voor civiel gebruik is en de VS is binnengekomen vanwege overmacht - het was volledig een ongeluk".

Dinsdag zeiden Amerikaanse functionarissen dat het Pentagon een telefoontje probeerde te regelen tussen minister van Defensie, Lloyd Austin en zijn Chinese tegenhanger nadat de ballon was neergeschoten, maar het gesprek werd afgewezen door China.

"Lijnen tussen onze legers zijn bijzonder belangrijk op momenten als deze", zei brigadegeneraal Patrick Ryder, de perssecretaris van Defensie, in een verklaring. "Helaas heeft de Volksrepubliek China ons verzoek afgewezen."

De ontdekking van de ballon veroorzaakte een diplomatieke crisis, waarbij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken onmiddellijk een weekendtrip naar China afzegde - de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen de VS en China daar in jaren - vanwege de "onverantwoordelijke daad".

De ballon werd opgehaald voor de kust van Myrtle Beach, South Carolina, een dag nadat hij was neergeschoten door een straaljager.

De marine zei dat het puin verspreid was over elf kilometer van de Atlantische Oceaan en dat twee marineschepen - waaronder een met een zware kraan voor berging - naar het gebied werden gestuurd. De foto's laten echter zien dat de stapels ballonmateriaal met de hand aan boord konden worden getrokken.

Het Amerikaanse leger heeft ook onbemande onderwatervoertuigen ingezet als onderdeel van de zoekactie.

Experts zeggen dat het wrak van de ballon de VS waardevol inzicht zou kunnen geven in de Chinese luchtbewakingstechnologie en -technieken, waardoor ze beter konden begrijpen waartoe de ballon in staat was en hoe hij informatie overbracht.

Pogingen om de uitrusting van de ballon te bergen, werden echter bemoeilijkt door de noodzaak om ervoor te zorgen dat Amerikaans personeel wordt beschermd tegen mogelijk gevaarlijke materialen, zoals explosieven of batterijcomponenten.

Amerikaanse defensiefunctionarissen kondigden donderdag voor het eerst aan dat ze het vreemde object volgden en wachtten tot het veilig boven water was voordat ze het neerschoten.

Op beelden op Amerikaanse tv-zenders was te zien hoe de ballon na een kleine explosie in zee viel.

Vrijdag zei het Pentagon dat er een tweede Chinese spionageballon was gespot - dit keer boven Latijns-Amerika met gerapporteerde waarnemingen boven Costa Rica en Venezuela.

De Colombiaanse luchtmacht zegt dat op 3 februari een geïdentificeerd object - vermoedelijk een ballon - is ontdekt in het luchtruim van het land op meer dan 18.000 meter hoogte.

Het zegt dat het het object heeft gevolgd totdat het het luchtruim verliet, eraan toevoegend dat het geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May