Column: Onacceptabel
02 Feb, 00:59
foto
Foto: forbes.com


Suriname speelt in maart de laatste Nations League wedstrijd hier te lande tegen Mexico. Hoewel het halen van de volgende ronde op eigen kracht een brug te ver is voor Natio, zou  menigeen verwachten dat de nationale selectie er alles aan zou doen om een goede beurt te maken voor het eigen publiek. Niets lijkt echter minder waar. Met nog minder dan twee maanden te gaan, is er nog steeds geen duidelijkheid over de bondscoach, al helemaal niet over de beschikbare spelers en zijn er in aanloop naar het duel, geen oefenwedstrijden gepland. Ware het dat de SVB een privébedrijf is, dan zou het geen punt van bespreking zijn. De zaken liggen echter anders: de SVB is geen privébedrijf, derhalve is het onacceptabel dat er geen informatie aan de gemeenschap wordt verstrekt door de bestuurders. Informatie verzwijgen is een gebrek aan respect voor het publiek.

Het kan nooit zo zijn dat er in een tijdsbestek van ruim vier maanden sinds de laatste interland van Natio in Nederland, niets te melden is. Als je in vier maanden tijd niets te melden hebt, kan gevoeglijk worden aangenomen dat je niet gewerkt hebt. Na terugkeer van het WK, hoorden we als enige reactie dat de groep diaspora-voetballers aanzienlijk zou worden aangevuld. Wat de informatie ook mag zijn, deel het met het publiek. Als het zo is dat de beoogde bondscoach ervan af gezien heeft om met de SVB in zee te gaan, zeg het dan. Het is niet wenselijk dat de onzekerheid maandenlang blijft aanhouden. Hak de knoop door, stel een bondscoach aan, zodat  Natio beslagen ten ijs kan komen in de resterende wedstrijd. Hoe langer het duurt om een bondscoach aan te stellen, hoe verder het niveau achteruit gaat.

Houdt het publiek niet steeds een worst voor dat er spelers met klinkende namen toegevoegd  zullen worden aan Natio. Speel open kaart. Als meer spelers zich willen verbinden aan de Natio-droom, is dat te prijzen, maar mocht het zijn dat ze er niet voor open staan, geen man over boord. Zorg ervoor dat je een professionele bondscoach voor de groep plaatst, die bereid is om samen met de huidige spelersgroep keihard te werken om Natio op een hoger niveau te brengen. Waardeer de spelers die er nu al bij zijn en zit niet te verlangen naar spelers die niet willen komen. Werk met de huidige groep, geef ze alles wat ze nodig hebben, zodat zij zich volledig kunnen richten op het voetballen. Organiseer voldoende oefenwedstrijden, zodat de groep naar elkaar kan groeien. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten bij zo een aanpak niet uit zullen blijven.

Hoe langer deze onwenselijke situatie voortduurt, hoe meer de mogelijkheden om zich te plaatsen voor de aanstaande Gold cup en het WK van 2026 zullen vervagen. De volgende editie van het WK lijkt misschien ver, maar om een succesvolle kwalificatiecyclus af te werken, moet je een meerjaren plan afwerken. In het verleden is herhaaldelijk gebleken dat ad hoc voorbereidingen falen, dus moet er uit een ander vaatje getapt worden, waarbij er niet geschroomd wordt om te investeren.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September