200 miljoen mensen riskeren watertekort
28 Sep 2011, 21:30
foto


Minstens tweehonderd miljoen mensen in de wereld lopen het risico dat ze in de toekomst geen water hebben. Deze mensen zijn afhankelijk van smeltende gletsjers. Dat vinden experts die bijeen zijn in Porto de Galinhas in Brazilië voor het Wereldwatercongres.

In de afgelopen honderd jaar steeg de wereldwijde temperatuur met gemiddeld 0,6 graden. De temperatuur van de gletsjers steeg echter in slechts twintig jaar met 1,5 graden. Vooral mensen in de Himalaya en Andesregio lijden onder de gevolgen daarvan, zei Marco Rondón, een Colombiaanse expert van het Canadese International Development Research Centre (IDRC), een overheidsinstituut.

In de Andesregio zijn ongeveer tien miljoen mensen direct afhankelijk van water van gletsjers. Daarnaast zijn veel steden, zoals Lima in Peru, afhankelijk van voedsel dat geproduceerd wordt in gebieden die geïrrigeerd worden met smeltwater van gletsjers. Peru telt zo'n vijfhonderd gletsjers, meldt IPS.

Bolivia
Volgens Rondón kan in de komende decennia 30 procent van het ijsoppervlak in de Andes smelten. "Dat betekent dat er tijdelijk meer water is. In Bolivia bijvoorbeeld zijn de mensen niet per se ongelukkig met de hogere temperaturen. Ze kunnen in het warmere klimaat meer gewassen verbouwen. Maar dat zal in de toekomst niet zo blijven." De "voordelen" van de klimaatverandering zullen niet langer dan dertig jaar duren, zegt hij. Daarna zullen er ernstige watertekorten ontstaan.

De Illimani-gletsjer die 66 kilometer verwijderd ligt van La Paz en die 6.350 meter boven zeeniveau ligt, kromp in de afgelopen veertig jaar met 21 procent. De Illimani beslaat 50 vierkante kilometer en zorgt voor water in veel dorpen in de omgeving van La Paz. Mensen in de buurt van de Illimani zijn eraan gewend geraakt drie keer zoveel water te gebruiken als vroeger, zegt Rondón

Himalaya
De Kush-Himalayaregio heeft 60.000 vierkante kilometer gletsjers en is de bron van tien grote Aziatische riviersystemen. De rivieren voorzien 1,3 miljard mensen van water. Het proces van smeltende gletsjers is erg complex en er is nog veel onbekend, zegt Ajaya Dixit, directeur van het Instituut voor Sociale en Milieutransitie in Nepal. Wetenschappers beginnen nu pas inzicht te krijgen in de omvang van het probleem, zegt hij.

"De gletsjers van de Himalaya zullen in de nabije toekomst niet verdwijnen, maar ze zullen wel krimpen en we weten niet hoeveel. We weten erg weinig, alleen dat er veranderingen gaande zijn. Het is erg moeilijk te voorspellen wat er in de komende tien jaar zal gebeuren."

Nepal
Nepal met dertig miljoen inwoners, heeft veel gletsjers op tussen 5.000 en 6.000 meter hoogte. De rivieren in het land worden gevoed door sneeuw en gletsjers. Naar schatting is 35 procent van de bevolking van Nepal afhankelijk van sneeuw. De mensen die stroomafwaarts wonen, gebruiken rivierwater voor irrigatie, energieopwekking en bevoorrading.

"Het beheer van de Himalaya is een verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap." Volgens Rondón moet het probleem bij de wortels worden aangepakt. "We verbruiken meer energie in de wereld en we gebruiken vormen van energie die broeikasgassen als bijproduct hebben. Daardoor wordt de aarde opgewarmd. Als dat probleem niet wordt aangepakt, is het onmogelijk het smelten van de gletsjers te stoppen."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May