Column: Borrelpraat no. 751
29 Jan 2023, 22:36
foto


“Beste broeders, dat eeuwenoude gevecht tussen de ambtenarij en het bedrijfsleven in dit land gaat maar voort.”
“Meester, even, voordat we verder gaan: u stelt: ‘eeuwenoud gevecht tussen die twee machten?”
“Jawel, het begon heel duidelijk al tijdens gouverneur Van Sommelsdijck, mede aandeelhouder van de Geoctroyeerde Societeit van Suriname.”
“Hebben anti-koloniale heethoofden daarom het wapen van de Sociëteit uit de nok van ons presidentieel paleis gezaagd?”
“Nee, niet zozeer; er werden andere argumenten genoemd, maar goed, sinds toen was te merken dat de gouverneurs met hun ambtenaren heel vaak overhoop lagen met de ondernemer/planters in de kolonie en dat onderling gekissebis remde de ontwikkeling van de kolonie.”
“Tot vandaag de dag. Dit gedoe tussen politieke leiders, veelal ambtenaren, en het bedrijfsleven is de grondoorzaak dat onze productie achterblijft en de koers maar stijgt.”
“Maar het is geen podiumtaal: morgen komt de koers op de agenda van de regering, want zo kunnen we niet leven, zegt The Yellow Man in Nickerie.”
“Hij zou toch inpakken en wegwezen als die koers 30 zou worden? Nu is die koers 33 en hij pakt nog niet in, integendeel: hij pakt-pakt maar uit, ai pakpak nomo, straks is die koers 50, wat lollig is hij toch. En wat voelt hij toch voor dit arme volk.”
"Ja, voelen met je mond op een podium is geen kunst."
”Die vorige kletsmajoor schreeuwde toch ook: ‘M’o sakaaaah koers, tralala.’ Welnu, a sakaaah koers mooi.”
“Maar over welke ruzies tussen ambtenarij en bedrijfsleven hebt u het nu?”
“Ten eerste: die tussen luchthavenbeheer Zanderij en de KLM.”
“Ja, die bakra-uitbuiters stoppen met het vervoeren van Surinaamse export lading. Zie je hoe ze ons steeds kapot willen maken? Eerst die 19,5 miljoen euro op Schiphol….”
“Broeder Ron, rustig, rustig man! Zijn wij in dat laatste geval ook niet een beetje fout om zwart geld, hoogstwaarschijnlijk drugsinkomsten gezien de vele 500 euro biljetten, tussen legaal particulier geld te mengen en onder de dekmantel van onze Centrale Bank via Schiphol naar Hong Kong te vervoeren om daar in dollars om te zetten? Waarom kon onze Centrale Bank die euro’s niet meteen in Nederland storten?”
“Un lib’a tori disi, want anders komen er weer allerlei nationalistische en draaibere-argumenten los. Wat is daar op Zanderij in feite aan de hand?”
“Die vlotte babbeljongen daar, een goeie ambtenaar daar niet van, heeft de KLM aangezegd om weer die minder zware vliegtuigen te gebruiken, zoals in het contract met Luchthavenbeheer staat, want het startgewicht van de propvol beladen airbus is groter dan de voorgaande kisten van de KLM.”
“En wat is daaraan fout? Is juist toch goed, want dan gaat er meer export lading van ons weg?”
“Ja, maar door dat zwaardere startgewicht zijn er scheurtjes op het platform ontstaan en die is men met duur spul uit het buitenland aan het dichten.”
“Weer onze bekende laplapu-mentaliteit. Zanderij moet toch een internationale ‘hub’ gaan worden? Dan moet dat platform sowieso extra gewicht kunnen dragen.”
“Een structurele oplossing: oude platform wegkrabben en een nieuwe met zwaardere fundering aanleggen.”
“Structurele oplossing? Dat hoor je terecht heel vaak zeggen, maar zie je zelden gebeuren. Laplapu is sneller, makkelijker en goedkoper. Zo is ons overheidsbeleid al vele tientallen jaren.”
“Dus de KLM zegt: oké,  dan maak ik het startgewicht van mijn airbus lager door geen groenten en andere aan bederf onderhevige exportproducten mee te nemen. Doei doei. Jullie met je dunne platformpje bekijken het maar. Daarom blijven jullie sukkelen met schulden en een kwakkelende economie en half geschoolde politieke leutermeiers die jullie steeds met hun koersgeklets voor de gek houden.”
“Dat laatste heeft de KLM niet gezegd, meester. U legt die bakra’s gewoon uw woorden in de mond.”
“Nou, ik denk met stellige zekerheid dat zij, en vele anderen, dit al lang van ons denken.”
“Maar zij hebben dit gekweekt. We hebben het niet van een vreemde.”
“Wat een goedkoop excuus. Gelukkig is het totale bedrijfsleven met de VES voorop, op de nek van deze Zanderij-kwestie gesprongen.”
“Maar ook de SLM laat tonnen Surinaamse vracht achter. Wie praat daarover? Waarom kunnen zij dan niet twee keer per week hun kist van hieruit volproppen met alleen export lading zonder passagiers en hun altijd loodzware koffers?"
“Komt ervan als ambtenaren en politieke slagmakers het beleid van dit bedrijf bepalen en onze belastinggelden er steeds met bakken in gegooid worden."
“Ik zou een flink vrachtvliegtuig gehuurd hebben en daarmee niet alleen de Mid-Atlantische route, maar ook routes voor derden vliegen met vracht.”  
“Maar wat is dat tweede conflict tussen ambtenaren en bedrijfsleven?”
“Het bedrijfsleven vraagt de overheid een betere bescherming voor haar winkels en uitgaansgelegenheden.”
“En wat is het resultaat?”
“De overheid is zo te zien niet bij machte of is niet willing die betere bescherming te bieden en vervroegt de sluitingstijd van de Horecasector. Daarmee dus de goedkoopste weg van de minste weerstand volgend.”
“Die leidt naar het kruispunt met de meeste ongelukken."
“Nou, maar ook bij deze eenzijdige maatregel van de dc’s is het hele bedrijfsleven opgesprongen, want casino’s en bepaalde andere uitgaansgelegenheden mogen wel tot laat open blijven.”
"Names and Faces, Family and Friends, Tyuku nanga Duku, dati den jongens lobi."
“En dan moet je maar allerlei ministeriële koeterwaals aanhoren. Eerst: we gaan alle bermen van allerlei bouwsels ontdoen, he, he, eindelijk. Dan: nee, het betreft alleen eentje, die alleen heeft een brief gehad, de rest niet. Ik bedoelde: er worden geen nieuwe vergunningen verstrekt, wel een paar die ontheffing krijgen bedoelde ik.”
"Maar zie wat voor patjapatja aan de Maynardstraat in Nieuw-Nickerie al jaren op de berm aan de gang is, ondanks een gerechtelijk vonnis. Gewoon den man e go doro. Ze negeren gewoon een gerechtelijk vonnis."
“Daarover wordt niets verteld via de door mijn belastinggeld duur betaalde overheidsvoorlichting, jeetje, daarvoor is er wel geld."
"Goede wijn behoeft geen krans; voor slechte zure wijn moet je veel propaganda maken."
"Proost daarop."
“Ja, proost.”
 
Rappa
Advertenties