Santokhi onthult naambord visaanlandingsplaats Nickerie
29 Jan 2023, 00:57
foto
Nickerie krijgt een moderne visaanlandingsplaats. Het naambord van de op te zetten faciliteit is zaterdag onthuld door president Chan Santokhi.


President Chan Santokhi heeft zaterdag het naambord onthuld van een moderne visaanlandingsplaats die in het district Nickerie moet verrijzen. Deze faciliteit zal worden opgezet in Nieuw Nickerie, aan de Van Idsingastraat. Het op te zetten visaanlandingsplaats, zal ook beschikken over faciliteiten voor verwerking, opslag en koeling van vis.

Voorzitter Abbas Noredjo van het Visserscollectief in Nickerie is ervan overtuigd dat deze faciliteit een enorme boost zal geven aan de economische ontwikkeling in het district. Hij zegt dat er per vangst met een SK-boot ongeveer 500 kilogram vis kan worden binnengebracht. Twee wekelijks verwacht hij 30 van zulke boten die de vissershaven zullen aandoen om hun vis te verwerken.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij legde uit dat 80 procent van Surinames visvangst wordt geëxporteerd, “maar export is niet meer zo makkelijk. Er komen steeds meer internationale regels waaraan voldaan moet worden, om te mogen exporteren". De bewindsman doelt daarmee op onder andere eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne, gedegen management van visserij gronden en gedegen faciliteiten. "Hier in Nickerie voldoen wij aan geen van de eisen."

President Santokhi merkte op dat het strategisch plan dat ruim twee jaar geleden geïnitieerd is, steeds meer gestalte begint te krijgen, meldt de Communicatiedienst Suriname. Ook aan de afspraken die lopen die tussen Suriname, Guyana en Brazilië wordt geleidelijk aan inhoud gegeven. Santokhi noemde in één adem; rechtstreekse vluchten vanuit Roraima naar Nickerie, projecten voor het produceren van maïs en soya, het aanleggen van een highway waarbij Brazilië zal inkomen en de brug over de Corantijnrivier waarvoor Suriname en Guyana zullen opdraaien. Het staatshoofd kijkt uit naa de acties die ondernomen worden vanuit de ondernemers om lokale productie te bevorderen. “Als wij ons in Suriname meer gaan richten op visverwerking zullen wij meer verdienen,” meent de president.

Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March