Onenigheid opnemen no work, no pay principe in Personeelswet
In de discussie is niet duidelijk geworden of het principe van no work, no pay toegepast zal worden op ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd. Er is opgemerkt dat ambtenaren wel hebben gewerkt, maar zich niet hebben geregistreerd. Indien het principe alleen zal gelden voor ambtenaren die geen werk verrichten, is speciale aandacht gevraagd voor degenen die thuis zijn gezet door de politiek. De vrees heerst bij de oppositie dat de regering dit artikel zal gebruiken om mensen thuis te zetten met als gevolg dat zij niet werken en hun salaris dan wordt stopgezet.
Donderdag zijn de initiatiefnemers Patricia Etnel (NPS), Cedric van Samson (VHP) en Edgar Sampie (ABOP/PL) aan het woord gekomen. Etnel vroeg om artikel 28a uit de wet te schrappen. Volgens haar hoeft dit principe niet in de Personeelswet, omdat het overbodig is. Etnel is van mening dat de Personeelswet met artikel 31, 61 en 69 voldoende ruimte biedt aan de overheid om op te treden. De initiatiefnemer voerde aan dat opeenvolgende regeringen zich schuldig hebben gemaakt aan het verder vergroten van het ambtenarenapparaat en dat alle partijen daarom moeten zitten en nadenken hoe het probleem op te lossen. Niet alleen zijn steeds meer mensen in dienst genomen, maar ook het fenomeen spookambtenaar is gevoed, door mensen onterecht thuis te zetten.
Van Samson sprak van een gedragsmentaliteit die veranderd moet worden. Hij gaf aan dat het niet werken en toch betaald worden ingeburgerd is en dat de registratie hierin een verandering zal brengen. Hij pleitte voor de handhaving van het principe om het ambtenarenapparaat beter te laten functioneren. Er wordt gesproken over het overbrengen van ambtenaren naar de particuliere sector, maar met deze mentaliteit zal men volgens het DNA-lid niet bij de private sector kunnen werken. Van Samson werd door de oppositie beschuldigd van het onheus bejegenen van ambtenaren, terwijl er wel een groot deel is dat hard werkt. De BEP- en de NDP-fractie distantieerden zich van zijn uitspraken alsof ambtenaren een mentaliteit hebben om niet te werken.
Sampie was kort in zijn betoog door te stellen dat hij zijn handtekening niet plaatst onder een wet als hij niet daarachter staat. Hij gaf ook aan dat hij akkoord gaat met de inhoud van de wet. Sampie riep het parlement op om de samenleving niet te laten geloven dat andere zaken in de wet staan. “Ik heb de wet gelezen en heb nergens gezien dat ambtenaren die al in dienst zijn uit overheidsdienst gehaald zullen worden of dat mensen niet meer in dienst worden genomen”. Hij riep de regering op om te kijken naar de omstandigheden waaronder ambtenaren het werk moeten doen. Daarnaast stelde hij voor om de periode van registratie te verruimen tot eind februari, zodat niet gezegd kan worden dat er niet voldoende ruimte is gegeven.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zei in zijn beantwoording dat hij staat achter het behouden van artikel 28a, omdat het volgens hem niet eerlijk is dat sommige ambtenaren vroeg moeten opstaan om naar het werk te gaan, terwijl anderen door blijven slapen. De bewindsman staat achter het stopzetten van salarissen indien ambtenaren zich niet registreren. Hij gaf aan dat aan iedereen de mogelijkheid is gegeven om zich te registeren, niet alleen via internet, maar ook fysiek en zijn er mobiele units gekomen. “Waarom zou je je niet registreren? Wat heb je te verbergen?”. De registratie is volgens de minister een van de plichten waaraan elke ambtenaar moet voldoen.
Somohardjo verwacht niet dat de oppositie voor de wet zal stemmen, omdat recentelijk de salarissen van 60 personen zijn stopgezet waaronder van parlementariërs of hun familie. “Ze zullen dus tegen stemmen niet omdat ze tegen zijn, maar omdat zij hun gram willen halen dat hun lonen zijn stopgezet”, sprak de bewindsman.
Vandaag
-
08:47
Collectief erfgoed onder druk
-
06:52
Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
-
04:54
Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
-
00:59
Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
-
00:00
Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken