NDP en BEP vragen president informatie over Nieuw Amsterdam
20 Jan 2023, 10:46
foto


De fracties van de NDP en de BEP hebben in een brief aan president Chan Santokhi duidelijkheid gevraagd over de antwoorden die minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft gegeven op vragen in De Nationale Assemblee.  In het gebied Nieuw Amsterdam, dat vanaf de slavernijperiode en de koloniale tijdperk bekend staat en onder meer als toeristisch oord wordt gebruikt, zijn gronden uitgegeven en dienstwoningen toegewezen. Dit ondanks het gebied deel uitmaakt van het cultureel erfgoed en de monumentale panden in de nabije omgeving.

De minister heeft de gronduitgifte en toewijzing van dienstwoningen in dit gebied willen rechtvaardigen door onder andere het aantal jaren dat de mensen in deze woningen hebben gewoond en nog steeds in wonen. In dit licht is er een missive van de regeringsvergadering boven water gehaald, gedateerd 24 december 2021 waarin de regering een raadsvoorstel heeft goedgekeurd dat de procedure voor de verkoop en overdracht van staatsterreinen- en gebouwen is vastgelegd.

De fracties van de NDP en BEP wensen nader geïnformeerd te worden over:
- Een lijst van alle belanghebbenden die een dienstwoning is toegewezen of heeft gekocht met bijbehorende adressen en een omschrijving van de panden sinds 2020. Zo ook van de gronduitgifte.
- Een lijst van alle staatsterreinen- en gebouwen die zullen worden verkocht of overgedragen of reeds zijn verkocht of overgedragen sinds 2020.
- De gevolgde procedures om te geraken tot verkoop- en of overdracht van de staatsterreinen- en gebouwen zoals door de president is aangegeven in voornoemde regeringsvergadering.
-  Alle adviezen van de relevante actoren met name van het orgaan belast met de monumentale zorg in Suriname en de ad hoc commissie die belast was / is met de uitgifte van staatsterreinen- en gebouwen.
- De taxatierapporten van relevante instituten met betrekking tot de staatsterreinen- en gebouwen.
- De aanbestedingen evenals de offertes van de bieders.
- De advertenties waarin is bekendgemaakt dat de staatsterreinen- en gebouwen toegewezen dan wel verkocht zullen worden.
-  Alle overige relevante documenten regarderende de toewijzing en de uitgiftes.

Voorts vragen de NDP en de BEP conform de toezegging van de president naar de:  
- beloofde onderzoeksrapporten in de kwestie van voormalig GBB minister, Diana Pokie.
- beloofde onderzoeksrapporten en de afhandeling van de gronduitgifte te Sabakuproject en Kronenburg.
- Een uiteenzetting van het gronduitgiftebeleid en de toewijzing van dienstwoningen voor de komende periode.

De ingezette handelingen zijn volgens de fracties in strijd zijn met het beleid om de toerismesector verder te ontwikkelen en bovendien er toe zal leiden dat inkomsten, uit deze sector, voor het gebied/district, zullen komen weg te vallen.
Onderkend wordt dat elke burger conform de grondwet recht heeft op een stuk grond en een menswaardig bestaan. Echter is het niet verstandig dat er inbreuk wordt gedaan op onze monumentale omgeving- en panden of enige ontsiering hiervan door dergelijke handelingen. Deze gebieden achtten onzer inziens toerisme vriendelijk te blijven. De fracties van de NDP en BEP propageren juist om te geraken tot diversificatie van de economie, waarbij bevordering van de toerisme sector een zeer belangrijke ontwikkelingspijler is voor onze natie.

"Wij pleiten ervoor dat betrokkenen een ander terrein, dan wel een woning toegewezen krijgen en dat de staatsgebouwen in de directe omgeving van het openlucht museum worden behouden voor cultuur en toerisme doeleinden", schrijven de fractieleiders Rabin Parmessar (NDP) en Ronny Asabina (BEP).

U kunt de missive en de brief hier downloaden.
pdf-icon.gif Fractie_NDP-BEP_brief_president_over_Nieuw_Amsterdam.pdf     pdf-icon.gif Missive_1.jpg     pdf-icon.gif Missive_2.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May