Franse arbeiders boos over pensioenplan Macron
20 Jan 2023, 06:50
foto
Demonstranten verzamelden zich op Place de la République in Parijs voor een massabijeenkomst en staking tegen pensioenhervorming. (Foto: AP)


Leraren, treinbestuurders en raffinaderijarbeiders in Frankrijk behoren tot degenen die zich hebben aangesloten bij een landelijke stakingsdag, terwijl de woede woedt over de plannen van de regering om de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen tot 64 jaar.

De protesten zijn een grote test voor president Emmanuel Macron, die volhoudt dat zijn pensioenhervormingsplan – dat zeer ongunstig is in opiniepeilingen, met 68 procent van de mensen tegen een verhoging – cruciaal is voor de economie.

Franse vakbonden riepen op tot massamobilisatie op donderdag. De laatste keer dat ze dat deden was 12 jaar geleden, toen de pensioenleeftijd werd verhoogd van 60 naar 62.

"We hebben veel mensen nodig om mee te doen aan de protesten", zegt Laurent Berger, hoofd van de grootste vakbond van Frankrijk, CFDT, tegen BFM TV. "Mensen zijn tegen deze hervorming … we moeten het op straat laten zien."

Terwijl volgens schattingen van het Franse ministerie van Arbeid de pensioenhervorming 17,7 miljard euro ($ 19,1 miljard) extra aan jaarlijkse pensioenbijdragen zou opleveren, waardoor het systeem in 2027 break-even zou kunnen draaien, zeggen vakbonden dat er andere manieren zijn om de levensvatbaarheid van het pensioenstelsel te waarborgen, zoals het verhogen van belastingen voor de superrijken.

Twaalf van de grootste vakbonden van Frankrijk hebben de handen ineengeslagen om het protest te leiden. "Dat is op zich ongebruikelijk omdat de vakbonden zelden verenigd zijn", zei hij. "Ze hopen dit protest om te zetten in een soort bredere sociale beweging die zorgen over de aanhoudende crisis van de kosten van levensonderhoud, combineert om de president echt onder druk te zetten."

"President Macron heeft zichzelf altijd neergezet als een hervormer. In zijn eerste kandidaatstelling voor het presidentschap zei hij dat hij Frankrijk zou hervormen. Hij probeerde tijdens zijn eerste ambtstermijn pensioenhervormingen en andere hervormingen door te voeren. Maar protesten hielden hem tegen om dat te doen, en toen stopte de pandemie hem dat te doen. Dus in zijn tweede termijn probeert hij het opnieuw."

Voor Macron zetten de pensioenplannen zijn hervormingsgezinde geloofsbrieven op het spel, zowel in het land als bij zijn collega's in de Europese Unie, als een manier om de overheidsuitgaven laag te houden.

Anne-Elisabeth Moutet, een journalist bij The Telegraph, vertelde Al Jazeera: "Het gevoel onder de arbeiders in Frankrijk en de vakbonden is dat deze hervorming mensen in wezen ertoe aanzet langer te werken, en ze geen baan zullen vinden omdat er in Frankrijk werkloosheidsproblemen zijn."

Moutet legde uit dat ondanks de protesten het hervormingsplan hoogstwaarschijnlijk zal slagen dankzij de deal van Macron met de belangrijkste conservatieve partij, Les Republicans.

Honderdduizenden demonstreren, waaronder tienduizenden in de hoofdstad Parijs.

Het openbaar vervoer in Parijs ligt stil en treinen zullen moeite hebben om door heel Frankrijk te rijden.

Volgens de belangrijkste lerarenvakbond staakt 70 procent van de leraren in het basisonderwijs, omdat veel scholen die dag sluiten.

"Er is niets goeds aan deze hervorming", zei Rozenn Cros in de Zuid-Franse stad Cannes, terwijl zij en andere leraren zich voorbereidden om toe te slaan met spandoeken waaronder "Nee tegen 64".

Macrons laatste poging tot pensioenhervorming in 2019 werd een jaar later stopgezet toen de Covid-19-pandemie Europa trof.

Macron wil volgens ingewijden "een soort nalatenschap".

“Zonder dit heeft hij geen erfenis. Als de hervorming niet doorgaat met een coalitie met Le Republicans, is er een constitutionele manier waarop hij deze wetswijziging kan forceren, maar als hij dat doet, zal het waarschijnlijk nieuwe parlementsverkiezingen uitlokken. Als Macron zich zonder deze hervormingen moet terugtrekken, blijft hij achter als een zwakke president met heel weinig macht of invloed."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May