“Dit is mijn religie, mijn puja”
27 Sep 2011, 22:30
foto
Vrouwen maken hun kalsha's gereed voor de tocht.


“Bij elke stap die we doen, moeten we mata’s naam roepen: Jai Mata Ji.” Heel zelfverzekerd voor het doel waarvoor zij dagenlang heeft gevast, zegt Shakoenteladebi Bhairo, “dit is mijn religie, het is mijn puja.” Ze loopt de Jalyatra al vanaf de eerste keer in 2006. De eerste keer liep ze alleen, maar nu loopt haar heel gezin mee, drie kinderen en haar man. De zegeningen van haar devotie heeft zij ervaren.

Met de Jalyatra (waterloop) is vanmiddag de Navratri ingeluid. Gedurende negen dagen zullen veel hindoes vasten en bidden voor voorspoed voor zichzelf en hun naasten. Tijdens de Jalyatra lopen minstens 108 gehuwde vrouwen met een kalsha of waterkruik op het hoofd. Ze dragen traditionele kleding en reciteren ‘Jai Mata Ji’. De Jalyatra is in 2006 geïnitieerd door Vijay Ramlakhan en wordt sindsdien elk jaar gelopen. De animo van de mensen neemt ook gestaag toe. “Ik heb geen woorden om mijn blijdschap uit te drukken,” zegt Ramlakhan. “De mensen uiten hiermee hun liefde voor de Schepper.”

Water
Water is het belangrijkste in ons universum, legt hij uit. “Het is niet alleen de bron van al het leven, maar reinigt ons ook van binnen en buiten.” Vanaf de Radha Krishna Mandir te Jarikaba heeft een kleurrijke stoet vrouwen, mannen en kinderen gelopen naar de Durga Jagadambe Tirat Stan van Ramlakhan. De kalsha op hun hoofd bevat water (symbool voor aarde) met daarop een droge kokosnoot (symbool voor zegeningen). Vol devotie en liefde worden de kalsha’s versierd en klaargemaakt voor de tocht. Tijdens deze Navratri wordt de vernietiging van Rawan (symbool van het kwade, negatieve) gevierd. In Tetra yug wordt Ram met één doel geboren: de vernietiging van Rawan (Vijay Dakshmi). In april wordt ook Navratri gevierd, maar dan in het teken van de geboorte van Ram.

“Wij eren het water als onze moeder, Ganga Mata,” zegt Ramlakhan. “Het water in de kalsha’s krijgen energie en positieve vibraties door de gebeden en mantra’s.” De kalsha’s worden na de loop rondom het gebedscentrum gezet, waar ze gedurende de Navratri blijven. Elke dag is er een gebedsdienst ter ere van de Schepper. De gebeden, offerandes en mantra’s geven positieve energie die wordt opgenomen door de droge kokosnoot op de kalsha. Op de laatste dag van Navratri nemen de vrouwen hun kalsha’s mee en zetten deze op hun eigen heilige plekje thuis. De opgenomen energie beschermt het gezin tegen alle kwaad en geeft het kracht en voorspoed.

Bhairo zegt dat ze dat persoonlijk ervaart. “Ik ben innerlijk heel rustig en merk dat het negatieve wegblijft. Ik probeer ook deze positieve dingen door te geven aan mijn gezin.” Ze vindt dat met het vasten haar devotie voor het Goddelijke veel beter is. “Alle Hindoestanen zouden dit moeten doen. Niet alleen voor je eigen innerlijke, maar ook voor je naasten is deze bedevaart aan te bevelen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May