Oproep in Davos: Miljonairs willen meer belast worden
19 Jan 2023, 09:25
foto
Het World Economic Forum (WEF) in Davos begon op 17 januari 2023. (Foto: AFP)


Een rijke Brit behoort tot een groep miljonairs in Davos die er bij regeringen op aandringt om mensen zoals hij meer te belasten om een welvaartskloof te overbruggen die volgens hem de wereld versplintert. In een interview met AFP aan de zijlijn van het World Economic Forum, zei Phil White dat hij gealarmeerd was over hoe de rijken nog rijker werden, terwijl de gemiddelde mensen leden tijdens de Covid-pandemie en terwijl de voedsel- en energieprijzen omhoogschoten.

"Ik ben erg blij dat ik meer belasting betaal, ik wil dat mijn regering mij en mensen zoals ik belast", zei White.

White is een van de meer dan 200 "patriottische miljonairs" uit 13 landen die dezelfde boodschap sturen naar de politieke en mondiale elite van de wereld in het Zwitserse Alpendorp Davos voor hun jaarlijkse bijeenkomst. "We zouden het welvaartsniveau moeten verlagen", zei White.

"En de overheid zou vermogensbelasting moeten opleggen om ongelijkheid te verminderen."

Belast de rijken
Onder de miljonairs in Davos die woensdag een open brief naar het World Economic Forum stuurden waarin ze opriepen tot meer belastingen voor de rijken, zijn "mensen die erfden, mensen die werkten, ondernemers, handelaren, een hele mix van achtergronden", zei hij.

White, een ingenieur, zei dat hij geen rijkdom erfde, maar hard werkte en "goed afkwam" toen hij en zijn partners hun adviesbureau aan private equity-houders verkochten.

Zijn groep omvat mensen als de Amerikaanse acteur Mark Ruffalo, die de rol van Hulk speelde in de Marvel-films, en een erfgenaam van het Disney-imperium, Abigail Disney. Zij dragen hun steentje bij aan het promoten van het thema van het World Economic Forum: "Eenheid in een gefragmenteerde wereld."

White voegde eraan toe: "We zien deze gefragmenteerde wereld, maar het is rijkdom die de wereld fragmenteert."

De boodschap van de miljonairs werd ondersteund door de ngo Oxfam, die zei dat de ongelijkheid de afgelopen tien jaar dramatisch was verslechterd.

Alleen al sinds 2020 is de rijkdom van miljardairs met 2,7 miljard dollar per dag gestegen, terwijl de inflatie hoger lag dan de lonen van minstens 1,7 miljard werknemers wereldwijd, zei Oxfam in een rapport tijdens de opening van het WEF op maandag.

Voedsel- en energiebedrijven, zo merkte het op, hadden vorig jaar hun winst meer dan verdubbeld.

Oxfam riep op tot belastingen tegen tarieven die rijkdom geleidelijk herverdelen en extreme ongelijkheid verminderen.

Phil White zei dat verhoogde belasting zou kunnen beginnen met één of twee procent per jaar op fortuinen ter waarde van vier of vijf miljoen.



Belastingen vs filantropie
"Het gaat niet om enorm veel geld. Na verloop van tijd zou het die extreme rijkdom gaan uithollen en hopelijk de samenleving weer bij elkaar brengen", zei hij.

"Extreme rijkdom veroorzaakt een aantal problemen. Er zijn sociale en democratische kwesties die verband houden met extreme rijkdom en verdeeldheid in de samenleving."

Hij gaf de voorkeur aan hogere belastingen boven filantropie in een tijd waarin miljardairs als Mark Zuckerberg, Warren Buffett en Bill Gates de krantenkoppen halen door enorme bedragen toe te zeggen aan goede doelen.

"We zien filantropie zeker als een stap in de goede richting, maar het is echt niet het antwoord", zei White. "Als ik geld geef om daklozen of zoiets te helpen, lost dat het probleem voor een week op, maar het lost niet echt de oorzaak van het probleem op", zei hij.

"Hopelijk zullen die miljonairs en miljardairs die zich wel bezighouden met filantropie, een oproep voor meer belastingheffing steunen en voor de overheid om het voortouw te nemen door dat geld verstandig te gebruiken en het in het sociale weefsel te investeren", zei hij.

"We moeten heel duidelijk zijn dat er bij filantropie soms mensen zijn die zich verschuilen achter wat er goed uitziet voor het publiek", voegde hij eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May