Stille loop in Lelydorp voor vermoorde John Vasilda
16 Jan 2023, 00:00
foto
Er is een stille loop gehouden in Lelydorp om John Vasilda te gedenken. Ook wordt de aandacht van de regering gevraagd voor de verruwde criminaliteit. (Foto's: René Gompers)


"We gaan hem heel erg missen, hij was een goede buur, hij heeft veel voor de omgeving betekend, hij was iemand op wie je altijd kon rekenen," wordt er gezegd over John Vasilda - die een week geleden in zijn winkel is vermoord. Familieleden, vrienden en buren van John Vasilda hebben zondag een stille wandelloop gehouden. Om hem te gedenken en aandacht te vragen van de regering voor de verruwde criminaliteit, is er gelopen vanaf de winkel aan de Javaweg tot naar het stadion van Lelydorp.

"Op de eerste plaats gaat het om medeleven tonen aan de nabestaanden," geeft initiatiefnemer Louis Notosoewito aan. "Om het leed te verzachten wanneer we zo een dierbare moeten verliezen. Het is ook om de bewustwording aan te wakkeren over de criminaliteit. Dat de gemeenschap preventief te werk gaat en waar nodig tips doorspeelt aan de politie. En natuurlijk de regering, dat ze de volle ondersteuning geven aan de politie, zodat ze optimaal kunnen werken." Hij rekent erop dat president Chan Santokhi- die in de buurt van het stadion woont- zijn best gaat doen om de criminaliteit terug te dringen.  

Vasilda is door een buurman in zijn winkel doodgeschoten. De dader heeft een dag later geprobeerd zichzelf van kant te maken. Die poging is mislukt en hij is alsnog ingerekend door de politie.

Partner van John Vasilda, Marjory Mulier, organisator Louis Notosoewito en zoon John Vasilda jr.

"Een pijnlijke ervaring," merkt een aangeslagen Reinier Goede op. "We hebben aan de ene kant een vriend verloren, een buurman, een vader. Aan de ene kant doet het ook pijn, want het is een buurtgenoot die het gedaan heeft. Men staat er niet bij stil maar het is een vader, zoon en broer van buurtgenoten. Die moeten allemaal verder. De vraag is; hoe gaat de gemeenschap om met die mensen? Ik hoop niet dat er allerlei verwensingen naar ze wordt geslingerd. Want ze hebben geen deel hieraan."

De organisatie schat dat er ruim 150 personen aan de loop hebben meegedaan. Zoon John Vasilda jr. die in Nederland woont, is onder de indruk. "Ik had niet verwacht dat er zo een grote opkomst zou zijn," spreekt hij de deelnemers toe. "Ik wist wel dat hij heel erg gesteld was op deze gemeenschap. Hij was trots op wat hij had opgebouwd en tot deze gemeenschap mocht behoren." Met moeite houdt hij de tranen in: " Ik ga hem heel erg missen, hij was echt mijn alles… jullie konden hem geen grotere eer bewijzen dan wat jullie vandaag voor hem hebben gedaan."

Marjory Mulier, levenspartner van wijlen Vasilda is de gemeenschap dankbaar voor het initiatief. "Het is prachtig, ik kan het niet in woorden uitdrukken hoe u ons ondersteunt," deelt ze de mensen mee. "U geeft ons kracht om verder te gaan. Dat gaan we doen, dat is wat John ook zou willen. John was een sterke man. Hij heeft dag en nacht gewerkt. We hebben hem ondersteund. Ik denk dat John wil dat we sterk samen verder gaan."

"Vechten om materiële zaken heeft geen zin omdat je niets meeneemt," vervolgt Mulier. "Denk na voordat je iets zegt, woorden hebben kracht. Heb respect en eerbied voor je medemens. Het leven is te kort! Vechten om materiële zaken…waarvoor? Als je er niet voor gewerkt hebt, vecht er niet voor! Als iemand je iets geeft, wees dankbaar. Mensen, het leven is te kort. Als je van iemand houdt, zeg het. Het leven is te kort. Want wanneer ze dood zijn is het te laat. Als je iets wil zeggen, zeg het. Wacht niet. Doe wat je nu kan doen."  

Vasilda heeft op verschillende gebieden mensen gesteund wordt er door verschillende deelnemers aangegeven. De winkel was meer dan een plaats om inkopen te doen. Daar zijn sociale banden verstevigd, geven ze aan. De winkel wordt in het weekend geopend. Buren mogen tegen een zachte prijs goederen halen. "Ik denk dat John volledig achter ons staat met dit initiatief," geeft partner Mulier aan. Vasilda wordt woensdag begraven op de RK-begraafplaats aan de Schietbaanweg.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May