Berenstein: Pensioenen moeten uit de crisis
14 Jan 2023, 01:00
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, tijdens de Assemblee van de Arbeid vrijdag. (Foto: René Gompers)


De pensioenen en het pensioensysteem zitten in een crisis. De vakcentrale C-47 gaat dit jaar stappen maken om ze uit die toestand te halen. In maart is de eerste stap met een groot seminar heeft C-47 voorzitter Robby Berenstein vrijdag aangekondigd tijdens een Assemblee van de Arbeid een vergadering van bonden aangesloten bij de vakcentrale). Daarnaast gaat de vakcentrale zich blijven inzetten voor onder andere een 'realistische' minimum uurloon, een goede uitvoering van de btw, eerlijkere inkomsten- en loonbelastingen, redelijke stroomtarieven, overeenkomen van goede collectieve arbeidsovereenkomsten. De organisatie gaat dit jaar ook zelf meer bekendheid geven over haar werk en successen.

De vakcentrale is op 11 januari 53 jaar geworden. De bijdrage van de organisatie aan het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders is al die tijd en nog steeds 'wezenlijk', stelt Berenstein. Het afgelopen jaar zijn er 60 nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten, deelt hij mee. Dit komt 15.000 werkers/huishoudens oftewel minimaal 60.000 personen ten goede, stelt Berenstein. Er is niet overal succes geboekt. C-47 gaat zich blijven inzetten om de bonden bij de rechterlijke macht, het Algemeen Bureau voor de Statistiek en Green Heart die nog steeds vast zitten in conflicten of gesprekken, aan hun gelijk te helpen. In het geval van Green Heart zullen  internationale partners ingeschakeld worden.

De vakcentrale heeft ook bijdragen geleverd aan onder andere het Herstelplan, realiseren van de minimum uurloon van SRD 20, de introductie van de btw, het komen tot redelijke stroomtarieven. "Als er niet gewerkt was, was de crisis erger geweest," geeft Berenstein aan. Maar de verworvenheden zijn niet genoeg om de inflatie te kunnen compenseren, merkt hij op. Daarom gaat de organisatie zich in '23 blijven inzetten om de minimumloon van SRD 20 op te trekken naar een 'realistisch niveau', en om de belastingschijven verder aan te passen.

Berenstein beklaagt zich erover dat de regering niet alle voorstellen van de organisatie meeneemt bij haar besluiten of bij het maken van wetten. Zoals bij de  Btw-wet. De vakcentrale wilde beginnen met 5 procent btw in plaats van 10 procent en wilde de introductie van een 'superschijf': een belasting van 48 procent voor inkomens vanaf SRD 250.000 per maand. C-47 vindt de btw niet helemaal rechtvaardig en blijft erbij dat rijke mensen meer belast moeten worden. Op hun vermogen bijvoorbeeld. Sommige sectoren zijn vrij van btw maar er zijn een paar tussen die er wel bij moeten, geeft Berenstein aan. Zoals  cambio's en casino's. Hoe meer sectoren betalen hoe meer inkomsten voor de overheid.

C-47 wil dit jaar beginnen met een 'fundamenteel en structureel aanpak' van pensioenen. "A pensioen, a her' pensioen gebeuren de in wan crisis," merkt Berenstein aan het eind van zijn  toespraak op. Door heel wat misstanden en nu de crisis erbij,  is de hele opzet van het Pensioenfonds in gedrang is gekomen, deelt hij mee. Een seminar eind maart moet resulteren in besluiten die direct genomen kunnen worden om het tij te keren. Vanaf volgende week gaat C-47 de bonden mobiliseren. De vakcentrale gaat dit jaar ook zelf de samenleving, vooral via social media, op de hoogte houden over haar werk. Ook om het beeld dat men heeft van vakbonden -ze komen niet op voor het volk of laten zich omkopen door de regering- weg te werken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May