Lula: Bolsonaro-aanhangers in paleis maakten oproer mogelijk
12 Jan 2023, 22:54
foto
De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva ziet bondgenoten van ex-president Jair Bolsonaro als boosdoeners voor de rellen van zondag. (Getty Images)


De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft de bondgenoten van ex-leider Jair Bolsonaro beschuldigd van medeplichtigheid aan een aanval op het presidentieel paleis op zondag. Lula zei dat hij ervan overtuigd was dat aanhangers van Bolsonaro in het paleis medeplichtig waren door relschoppers toegang te geven tot belangrijke staatsgebouwen.

En hij beloofde een grondige screening van paleismedewerkers uit te voeren in de nasleep van de poging tot opstand. Er zijn al zo'n 1.500 mensen gearresteerd in verband met de aanslag.

"Ik ben ervan overtuigd dat de deur naar het Planalto-paleis werd geopend zodat deze mensen binnen konden komen, omdat ik niet zag dat de voordeur was afgebroken. En dat betekent dat iemand hun toegang hier heeft vergemakkelijkt", zei Lula tegen verslaggevers in de hoofdstad Brasilia.

"Veel mensen bij de militaire politie waren medeplichtig", zei de ervaren linkse politicus. "Er waren veel mensen in de strijdkrachten hier in het paleis die medeplichtig waren."

In de nasleep van de aanval op zondag beschuldigde Lula lokale veiligheidsfunctionarissen – die onder bevel stonden van de voormalige minister van Justitie van Bolsonaro, Anderson Torres – van incompetentie of actieve betrokkenheid bij de rellen.

En donderdag verdubbelde hij de beschuldigingen door verslaggevers te vertellen dat het presidentieel paleis "vol Bolsonaristas en militaire functionarissen was en we willen proberen dit recht te zetten, zodat we beroepsambtenaren kunnen aanstellen - bij voorkeur civiele".

"Niemand die ervan wordt verdacht een doorgewinterde Bolsonarista te zijn, mag in het paleis blijven", vervolgde hij. "Hoe kan ik iemand aan de deur van mijn kantoor hebben die me zou kunnen neerschieten?"

Er zijn al arrestatiebevelen uitgevaardigd voor een groot aantal topambtenaren die ervan worden beschuldigd "verantwoordelijk te zijn voor handelen en nalaten" dat tot de rellen heeft geleid.

De aandacht is gericht op het leger, dat algemeen wordt gezien als vol aanhangers van Bolsonaro - een voormalige legerkapitein tijdens de laatste militaire dictatuur.

Het leger moest berichten ontkennen dat sommige van zijn officieren de politie ervan hadden weerhouden demonstranten vast te houden, nadat in lokale media beelden verschenen van boze uitwisselingen tussen veiligheidstroepen.

Maar Lula heeft erop aangedrongen dat minister van Defensie Jose Mucio op zijn post zal blijven en tegen verslaggevers zei: "Ik vertrouw hem".

"Als ik een minister zou moeten ontslaan elke keer dat ze een fout maken, zou de ommekeer enorm zijn", voegde hij eraan toe.

Als lid van een rechtse partij werd Mucio bij zijn benoeming gezien als een concessie aan het leger. In november verwelkomde de vicepresident van Bolsonaro, Hamilton Mourao, de berichten over de benoeming en zei dat deze "zeer goed zou worden gezien door de strijdkrachten".

Ondertussen heeft de gewezen minister van justitie en openbare veiligheid, Anderson Torres ontkend dat hij iets te maken had met een ontwerpdecreet dat naar verluidt is gevonden tijdens een huiszoeking op dinsdag, dat volgens lokale media bedoeld was om de verkiezingsuitslag van oktober ongedaan te maken.

In een verklaring op Twitter zei Torres - die vermoedelijk in Orlando, Florida is - dat hij een "zuiver geweten" had met betrekking tot zijn rol als minister en beschuldigde hij de autoriteiten ervan verhalen uit hun verband te trekken.

Ondanks de massale arrestatie van aanhangers van Bolsonaro, hebben de autoriteiten hun bezorgdheid geuit over het feit dat zijn harde bondgenoten meer bijeenkomsten zouden kunnen organiseren.

Volgens een memo van federale aanklagers, ingezien door de BBC, hebben pro-Bolsonaro-groepen opgeroepen tot "mega"-demonstraties in de hoofdsteden van de Braziliaanse deelstaat.

De regering vraagt ook dat sociale-mediaplatforms stappen ondernemen om accounts op te schorten die betrokken zijn geweest bij het plannen van crimineel gedrag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May