PALU: Inbeslagname 19.5 miljoen euro had duidelijk politieke reden
12 Jan 2023, 18:51
foto


Met de beslissing van de rechter in Nederland om de inbeslagname van 19,5 miljoen euro op te heffen voor de tweede keer is wederom bevestigd dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) geen enkele aanleiding daartoe had. De PALU had al vanaf het begin aangegeven dat de inbeslagname vooral een politieke reden had om de Surinaamse economie te destabiliseren. Het Nederlandse OM heeft bij de inbeslagname niet geschroomd om internationale regels van soevereiniteit te overschrijden. Door de inbeslagname heeft Suriname inmiddels veel schade geleden.

Soeverein land

Indien de Centrale Bank van een soeverein land handelingen pleegt in het internationale verkeer zijn deze handelingen beschermd door internationaal vastgelegde regels. Of die gelden nou afkomstig zijn van de nationale, particuliere banken die onder het toezicht van die Centrale Bank vallen maakt dan niet uit. Centrale Banken over de gehele wereld hebben de taak om het nationale bankverkeer te reguleren en voeren vanuit die taakstelling ook internationale handelingen uit. De Nederlandse rechtbank had om die reden in de eerste instantie beslist dat de inbeslagname strijdig zou zijn met het internationale publiekrecht.

Vermoedens
Bovendien, hoe kan het Nederlandse OM buiten het Openbaar Ministerie van de soevereine Staat Suriname om beslag leggen op gelden onder het beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) omdat er 'vermoedens' zouden zijn van witwassen? Nadat het Surinaamse OM had meegewerkt om informatie te verschaffen is op basis daarvan het beroep van het Nederlandse OM gehonoreerd om de inbeslagname van de gelden te handhaven omdat deze gelden afkomstig waren van Surinaamse particuliere banken. Zelfs ook nadat de particuliere banken de herkomst van de gelden verklaarden bleef de inbeslagname gehandhaafd. Dat het puur ging om de Surinaamse economie te destabiliseren onder de vorige regering onder leiding van Bouterse, blijkt uit het feit dat na bijna vier jaren het Nederlandse OM van de 'vermoedens' geen 'harde juridische case' heeft kunnen maken.

Geleden schade
Vanaf de inbeslagname in april 2018 viel in Suriname de koers van de euro naar die van de US-dollar terwijl internationaal de euro meer waard was dan de US-dollar. Maar meer nog, de teveel aan euro’s bij de CBvS en bij de particuliere banken konden op regelmatige basis niet worden omgezet naar de meer benodigde en gevraagde US-dollars. De schaarste aan US-dollars werd groter op de Surinaamse valutamarkt, met alle consequenties van dien. De Surinaamse economie leed en lijdt hierdoor veel schade. Ook de betrokken particuliere banken hebben inmiddels veel imago schade geleden.

Schadeclaim indienen
Wat opmerkelijk is dat de huidige regering Santokhi nu de opheffing van de beslaglegging probeert te claimen, terwijl de huidige regering geen enkele stap heeft ondernomen om deze aan de kaak te stellen. De PALU is van mening dat als de regering het werkelijk meent met ons land de president de opdracht nu zou moeten geven om een schadeclaim in te dienen. Daarvoor zal een gedegen inventarisatie moeten plaatsvinden van de geleden materiële en immateriële schade door Suriname. Deze schadeclaim zal ook moeten leiden tot het voorkomen van een herhaling van deze handeling. Want met het vrijgeven van de in beslag genomen gelden is nog niet gezegd dat het Nederlandse OM deze politieke handeling niet zal herhalen. De PALU verwacht evenwel niet dat de regering Santokhi aan deze oproep gehoor zal geven vanwege haar onderdanige opstelling naar politiek Den Haag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May