Volkgezondheid maant aan tot alertheid Covid-19
11 Jan 2023, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft met zijn staf een update gegeven over de Covid-19-situatie in het land. (Foto: René Gompers)


De gezondheidsautoriteiten roepen eenieder op alert te zijn en zichzelf te bescherming tegen besmetting met het coronavirus. De boosterprik wordt nadrukkelijk aanbevolen. De besmettingen in het land tonen een stijgende lijn met 23 ziekenhuisopnames in de eerste week van januari en twee Covid-19-doden voor dit jaar. Internationaal neemt het aantal besmettingen met de verschillende varianten van het virus ook snel toe. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft landen inmiddels geadviseerd om mondmaskers voor reizigers te verplichten.

Infectiooog Stephen Vreden spreekt van een verontrustende toename van Covid-19-gevallen. Het is een noodzaak dat de samenleving de nodige voorzorg in acht neemt, heeft hij gezegd tijdens een persconferentie waarbij de Covid-situatie in het land is besproken. In Suriname zijn nog veel te weinig mensen gevaccineerd tegen het virus, terwijl er genoeg vaccins zijn.  De dekkingsgraad zit nog onder de 50 procent, terwijl het ideaal is als 85 procent van de samenleving is gevaccineerd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat voorkomen moet worden dat er een nieuwe golf van infecties komt.  Na de laatste variant - Omicron en de subvarianten - zijn er geen nieuwe geconstateerd. Maar de besmetting internationaal met de subvariant XBB.1.5 gaat hard, wat de WHO heeft aangezet om mondmaskers aan te bevelen voor reizigers op lange afstandsvluchten.

"Anders dan gedacht blijkt de bescherming van Covid-19-vaccins na enkele maanden af te nemen," stelt Vreden. "De bescherming neemt na gemiddeld vier tot zes maanden af, wat betekent dat personen noodzakelijkerwijs weer een boosterprik dienen te nemen na de 4 maanden." Het is volgens Vreden en Ramadhin raadzam dat personen die in de risicogroep verkeren zich extra laten inenten.

Om massale Covid-ziekenhuisopnames en hoge Covid-sterftecijfers te voorkomen, zou tussen de 85 en 90 procent van de bevolking gevaccineerd moeten zijn. China waar recent de Covid-maatregelen zijn opgeheven, terwijl de vaccinatiedekking op 50 procent stond, kampt nu met nieuwe besmettingsgolven, ziekenhuisopnames en doden.

De animo in Suriname om zich te vaccineren tegen het virus is volgens de gezondheidsautoriteiten nog veel te laag. De voorraad Pfizer-vaccins vervalt eind maart. "Dring dresi wakti siki, ik denk eerder tek' a spoitie fu no kon siki,"  benadrukt minister Ramadhin.

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich gaan vaccineren. Dat kan bij BOG aan de Rode Kruislaan. Mensen die al gevaccineerd zijn mogen een booster halen. Er is keuze tussen Pfizer en Sinopharm. Pfizer wordt het meest aangeprezen als de betere booster. Het maakt bij Pfizer ook niet uit met welk merk je eerder bent gevaccineerd. Eenieder wordt op het hart gedrukt de Mohana-protocollen te volgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May