VES: Regering verre van integer
10 Jan 2023, 02:56
foto


Economisch beleid waarbij alle burgers gevraagd wordt om offers te brengen, zal alleen effectief zijn indien zij overtuigd zijn dat hun leiders ook de noodzakelijke offers brengen en doelgericht en doelmatig omgaan met de middelen van het volk. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) constateert dat de samenleving elke dag offers brengt, terwijl de verarming verder toeneemt. Tegelijkertijd leven de leiders van het land in alle weelde en genieten met de middelen van de Staat. Men schroomt daarbij niet om zichzelf ten koste van het volk te verrijken en met drogredenen de samenleving te misleiden. De VES meent dat de regering verre van integer is.

Daarbij zijn de waarden en normen zoek. In haar nieuwste editie van Inzicht legt de VES de nadruk op integriteit als noodzakelijke pilaar voor economische ontwikkeling. Landen die zich uit armoede hebben ontwikkeld, konden dat alleen  door leiders die zich integer hebben opgesteld: Integer leiderschap leidt een volk tot ontwikkeling. Integriteit behoort tot de eigenschap van personen/leiders. Het gaat om onkreukbaarheid, rechtschapenheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid, professionaliteit en zorgvuldigheid.

Een leider is integer indien de woorden en daden overeenkomen met de daarvoor geldende morele waarden en normen. Integere leiders zullen trachten leiding te geven aan een 'integere overheid' met in de leiding van het land integere individuele personen of groepen personen. Handelingen die gepleegd worden door personen die in strijd zijn met de geaccepteerde geldende waarden en normen, worden getypeerd als integriteitsschendingen.

Enkele typen van integriteitsschendingen geplaatst met een actueel voorbeeld uit de hedendaagse praktijk (affaires):
Een greep uit de voorbeelden die VES geeft.

De regering is verre van integer meent de VES. Een analyse van het overheidsbeleid wijst uit dat er enorme achterstanden zijn bij de uitvoering van diverse programma’s die het land positief moeten ontwikkelen, zoals:
1. Het Regeerakkoord. Zowat de helft van de  activiteiten uit de Urgentiefase (eerste 9 maanden) is nog niet uitgevoerd.
 
2. Van het Herstelplan 2020-2022, welke net is verlopen, is ruim minder dan de helft van de 184 maatregelen uitgevoerd. Dit programma welke door DNA is aangenomen om onze economie op spoor te brengen, heeft de doelen om de uitgaven van de overheid te verlagen en de inkomsten te verhogen, absoluut niet gehaald. Verder is ook van de geplande stimulering van de productie en export, niks terecht gekomen.

3. Het IMF-EFF programma is al na ruim 3 maanden klem gelopen, aangezien de regering maatregelen met de mond beleed maar niet uitvoerde. Hierdoor heeft het land tranche 3, 4 en 5 gemist. Het land ontbeert ongeveer SRD 5 miljard aan begrotings- en betalingsbalanssteun.

4. Verder worden er elk jaar door de regering zoveel beloften gedaan die niet verwezenlijkt worden in het jaar. Over de verkiezingsbeloften praten we niet meer. Dit getuigd van een groot gebrek aan Integriteit bij onze politici.

Bestrijding van corruptie

Blijkbaar is de regering niet zo menens om de corruptie daadwerkelijk aan te pakken.
De afgelopen 29 maanden stinkt het van diverse affaires, waarbij oplossingen van de affaires niet heeft plaatsgevonden. Enkele van de onopgeloste affaires zijn:
1. New SurFin
2. HPSG
3. 'Toegezegde' visvergunningen
4. Friends, family & sponsoren benoemingen
5. Bevoordeling CDS toppers
6. Sabaku en diverse grondroof schandalen
7. SLM perikelen
8. Onopgeloste drugsaffaires met lijnen naar de hoogste autoriteiten
9. OMO debacle
10. Ambassade Jeruzalem
11. Italiaanse dubieuze lening

Het volledige artikel is te lezen in VES-Inzicht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May