Santokhi: Tijd voor meer volwassen vorm diasporasamenwerking
09 Jan 2023, 17:06
foto
President Chan Santokhi begroet de Indiase premier Narendra Modi. Hij heeft de 17e Pravasi Bharathya Divas in Indore vanmorgen toegesproken. (Foto: CDS)


Suriname viert dit jaar de 150e jaardag van de aankomst van Indiërs in het land. Een belangrijke mijlpaal in de lange en rijke geschiedenis van de betrekkingen tussen Suriname en India, merkte president Chan Santokhi vanmorgen op bij zijn toespraak op de 17e Pravasi Bharathya Divas in Indore in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh.

Het is een gedenkwaardige tijd om de culturele banden te vieren die de afgelopen 150 aar zijn gesmeed tussen de twee landen en om na te denken "hoe onze twee naties hebben samengewerkt om begrip, samenwerking en wederzijds respect te bevorderen." Santokhi wijst erop dat de komst van de immigranten uit India en hun toenemende betrokkenheid bij de Surinaamse samenleving heeft bijgedragen aan een verrijking van culturele uitingen en ervaringen. "Maar ze slaagden erin hun waarden, hun dharma en hun identiteit, hun pehchan, te behouden."

Het is volgens het staatshoofd cruciaal om de historische en culturele banden te koesteren, vooruit te kijken en een pad uit te stippelen naar betere economische en handelsovereenkomsten met meer investeringen tussen de twee naties. Het is volgens Santokhi tijd om te profiteren van een meer volwassen vorm van diasporasamenwerking.

"Ondanks de enorme uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, energietransitie en voedselzekerheid, moeten we alle uitdagingen waar we voor staan zo snel mogelijk en met gezamenlijke inspanning en toewijding oplossen." Hij voegt eraan toe: "We hebben al een solide partnerschap met veel samenwerkingsgebieden en met de relevante Indiase autoriteiten zullen we ongetwijfeld de doelstellingen van een versterkt en strategisch partnerschap bevorderen." President Santokhi stelt dat India heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn in regionale en mondiale aangelegenheden.

Zich richtend tot de Indiase premier Narendra Modi zei Santokhi: "Uw leiderschap en visie voor de G-20, uitgedrukt door het thema "één planeet, één familie en één toekomst", is volledig ingebed in de filosofie, namelijk: Vasudhaiva Kutumbakam, Manur Bhavah Janayá Daivyam Janam; De wereld is één familie, het menselijk leven is goddelijk."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May