Santokhi: Amrit Kaal filosofie verder uitbreiden
09 Jan 2023, 11:12
foto
De Indiase premier Narendra Modi wordt geflankeerd door de eregasten, de presidenten Irfaan Ali van Guyana en Chan Santokhi. Het staatshoofd heeft vanmorgen zijn toespraak gehouden.


President Chan Santokhi vindt dat de Amrit Kaal van het nieuwe India niet alleen worden verspreid naar alle gebieden en plaatsen in India, maar dat het ook de diaspora-naties en de diaspora-bevolking moet bereiken. De Indiase premier Narendra Modi noemde de Amrit Kaal in 2021 bij de herdenking van de 75e onafhankelijkheidsdag van het land. De verwachte duurzaamheid van 25 jaar moet volgens Santokhi veel breder.

Amrit Kaal' is een term die een cruciaal tijdslot beschrijft dat voor iedereen beschikbaar is om het hoogste menselijke potentieel te bereiken. In spirituele termen betekent dit vrijheid van gebondenheid veroorzaakt door een sluier van onwetendheid over onze ware aard, en op materiële wijze is deze tijdsperiode het meest bevorderlijk om te werken aan het bereiken van de beste resultaten, vandaar de beste periode om een nieuwe onderneming te starten.

President Santokhi zei in zijn toespraak in Indore bij de opening van de 17e Pravasi Divas B dat het 'Amrit Kaal'- concept moet worden ontwikkeld, gepromoot en geïnstitutionaliseerd in "onze naties en onder onze mensen."Hij stelt voor om in het Caribisch gebied een Indiase diaspora-instelling op te richten voor training in het Hindi en training in cultuur. Hij ziet ook graag een academie ter ondersteuning van de filmindustrie waar getalenteerde jongeren uit de diaspora de kans krijgen om hun talent, training in yoga, ayurveda en spiritualiteit, te laten zien als een manier van leven.

Om zijn voorstellen tot bloei te zien komen, stelt hij voor een diasporafonds voor diasporaprojecten voor de Caribische regio in te stellen. Santokhi denkt breed over het oprichten van opleidingscentra, scholen in verschillende gebieden en plaatsen in de diaspora-landen. Dit alles om het Hindi, "onze basha (taal) te leren, maar ook om te leren over onze religies en cultuur, onze parampara (traditie)."

De oprichting van een Caribisch hightech opleidingsinstituut, in moderne technologie, zou moeten worden toegejuicht voor de diaspora om de IT-vaardigheden van onze burgers te ondersteunen, stelt Santokhi. In een adem zegt hij dat Suriname bereid is een van die instellingen te huisvesten.

"Een ander voorstel is, investeren in bedrijven, het creëren van halffabrikaten, waar Indiase bedrijven in onze eigen regio producten kunnen ontwikkelen en produceren om de lokale gemeenschappen te versterken," oppert het staatshoofd."Dit zal onze eigen lokale industrie ontwikkelen en ondersteunen." Hij pleit voor een win-win-situatie. Hij noemt als voorbeeld dat in plaats van alleen boomstammen te importeren uit Suriname, lokaal houten meubels kunnen worden vervaardigd.

Santokhi vindt dat de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in de diasporalanden moet worden ondersteund en uitgebreid voor de energiezekerheid. Hij noemt oop de oprichting van Indiase financiële instellingen en banken in de Caribische regio en bevordering van de zuid-zuid-samenwerking.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May