Verkavelingsprojecten zonder hoofdleiding geen SWM-probleem
27 Sep 2011, 00:01
foto
De watertoren op Poelepantje. (Foto: SWM)


Verkavelingsprojecten waar er geen hoofdleidingen zijn aangelegd, is geen direct probleem van de Surinaamse Waterleiding maatschappij (SWM), zegt woordvoerder Edmund Blufpand. Door de droge periode zijn er veel klachten van bewoners van verkavelingsprojecten.

De SWM wordt in de meeste gevallen aangezien als de instantie die haar verantwoordelijkheden niet nakomt. “Het gaat om zowel verkavelingsprojecten van de overheid als van particulieren waar er geen hoofdleidingen zijn aangelegd”, zegt Blufpand aan Starnieuws.

Taak verkavelaar
De SWM-woordvoerder legt uit dat vooral in projecten waar de kavels goedkoop zijn gekocht, zo’n aankoop op termijn ‘duurkoop’ blijkt te zijn. “De SWM is verantwoordelijk voor de watervoorziening maar niet voor het aanleggen van hoofdleidingen, dat moet de verkavelaar doen, die de kavels verkoopt. De SWM legt ook wel hoofdleidingen aan in verzorgingsgebieden maar dan in samenspraak met de overheid of de verkavelaar", legt Blufpand uit.

De kosten zijn enorm hoog en de maatschappij beschikt niet over de financiële middelen om dat te doen. Dit gebeurt wel in projecten waar uit ontwikkelingsgelden de kosten worden gefinancierd of waar in samenspraak met de overheid wordt gezocht naar middelen, zegt Blufpand.

Veel ongerief
Bewoners van het ressort Santodorp doen eveneens hun beklag bij Starnieuws. In sommige gevallen hebben de bewoners al langer dan zeventien jaar geen leidingwater. Het merendeel moet het doen met put- en regenwater. Met de droogte nu is ook dat komen weg te vallen.

Furgel Hek zegt dat het gebied geen hoofdleidingen heeft. Volgens hem heeft het gemis aan schoon drinkwater ook al geleid tot ziektes bij kinderen. “Als de SWM de hoofdbuizen aanlegt is het voor de bewoners makkelijk de rest te doen”, vindt hij.

Oplossing zoeken
Blufpand zegt dat voor huisaansluitingen de mensen zeker bij de SWM terecht kunnen. “Maar als er geen hoofdleidingen zijn, kunnen ze of zelf of gezamenlijk tot hun terrein de hoofleiding laten aanleggen, bij de overheid aankloppen of samen financiële middelen zoeken bij een niet-gouvernementele organisatie. Mensen die het zich kunnen permitteren laten de hoofdleiding plaatsen, maar het is een kostbare zaak”, zegt Blufpand.

In het nieuwe woningbouwproject te Hannaslust heeft de overheid de nutsvoorzieningen wel opgenomen. “Ook daar zijn de middelen er nog niet voor de hoofdleidingen, maar de overheid heeft de SWM in het project betrokken. Wij hebben intussen voorgesteld dat er een compleet nieuw net wordt aangelegd, omdat het om 650 woningen gaat. Voor het bestaande netwerk is dat teveel. Dat wil zeggen dat we naast nieuwe hoofdleidingen ook nieuwe bronnen moeten aanboren”, zegt Blufpand. Hij benadrukt dat bij het kopen van een kavel het belangrijk is dat er hoofdleidingen zijn aangelegd voor nutsvoorzieningen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May